Henriksdal

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

För andra betydelser, se Henriksdal (olika betydelser).
Henriksdal sett från helikopter.

Henriksdal är ett område i Sicklaön inom Nacka kommun i Stockholms län. Det gränsar till Danviken, Finnboda, Gäddviken, Alphyddan (vattengräns i Svindersviken) samt Södra Hammarbyhamnen i Stockholms kommun.

På 1880-talet startade två fabriker i området. Rylander & Rudolphs Fabriks AB startade tillverkning av elektriska kol- och torrelement med mera. Dessutom flyttade Sommelii Oljefabriker hit från Stadsgården. De tillverkade vegetabiliska oljor och oljefernissor.[1]

Området var för övrigt i stort sett obebyggt fram till 1969 då det nuvarande bostadsområdet på Henriksdalsberget började byggas. Husen är byggda som en krans med sex-sju våningars lamellhus med en stor bilfri innergård. Arkitekter var Erik och Tore Ahlsén.[2]

Bergshöjden Henriksborg ägdes efter andra världskriget av försäkringsbolaget Folksam som först hade tänkt att förlägga sitt huvudkontor hit.[3] Men istället uppfördes ett radhusområde.

På N.G. Wermings karta över Stockholm från 1818 finns Hindriksdal utsatt. Gården fanns kvar fram tills området bebyggdes på 1960-talet, och låg på båda sidor om nuvarande Kvarnholmsvägen där det nu finns två parkeringshus. Bilder från den tiden finns utställda vid ingången till Hälsoforum i DanvikCenter.

Saltsjöbanan stannar vid Henriksdals station vid Värmdövägen, vid gränsen mellan Nacka kommun och Stockholms kommun.

Vid Svindersvikens strand ligger Svindersvikens båtklubb. Man kommer dit via trappor från Henriksdalsbacken.

Nacka kommun och Stockholms kommun hade planer på att utveckla området kring Henriksdal, Danviken och Södra Hammarbyhamnen; dessa planer kallades för Danvikslösen. Planerna innebar stora ombyggnader i området, med många nya bostäder och övrig infrastruktur.

Reningsverket som finns i Henriksdal är ett av två, det andra i Bromma, som renar vattnet för de över 1 miljon människor och industrier som finns i centrala Stockholm. [4]Från placering av Henriksdal, ovanpå Henriksdals reningsverk, har området fått smeknamnet "Dasslocket".

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter
  1. ^ Johansson 1991, s. 230.
  2. ^ Erik och Tore Ahlsén, tidskriften Arkitektur nummer 6, 1980, s. 30-31
  3. ^ Henriksdalsberget i Nacka, tidskriften Arkitektur, nummer 12, 1969, s. 25
  4. ^ ”Avloppsreningsverk”. www.stockholmvattenochavfall.se. http://www.stockholmvattenochavfall.se/vatten-och-avlopp/avloppsvatten/avloppsreningsverk/. Läst 22 september 2018. 
Tryckta källor
  • Johansson, Ingemar (1991), StorStockholms bebyggelsehistoria (2:a), Gidlunds, ISBN 9178430437 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]