Södra Hammarbyhamnen

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Södra Hammarbyhamnen
Södra Hammarbyhamnen år 2013
Södra Hammarbyhamnen år 2013
KommunStockholm
KommunområdeInnerstaden
StadsdelsområdeSödermalm
DistriktStockholms Sofia distrikt
Bildad1934
Antal invånare17 619 (2014)
Landareal120 hektar
SmeknamnHammarby sjöstad
PostortStockholm
Postnummer120 XX (Danviksklippan 116 44)
Stockholm län vapen b ram.svg Portal:Stockholm

Södra Hammarbyhamnen(Hammarby sjöstad) är ett tidigare industriområde och en stadsdel i Södermalms stadsdelsområde i Stockholms kommun. Då stadsdelen ingår i Stockholms Sofia distrikt räknas den av kommunen formellt till innerstaden, trots att den ligger på södra och östra sidan av Hammarby sjö. Den gränsar till stadsdelarna Södermalm, Årsta, Johanneshov, Hammarbyhöjden, Björkhagen samt Tallbacken, Alphyddan, Henriksdal och Danviken i Nacka kommun. Den högsta punkten är Henriksdalsberget topp, 57 meter över havet.

Södra Hammarbyhamnen ligger bara ca 3 km söder om Stockholm city. Sedan stadsdelen omvandlats från ett industri- och hamnområde till ett bostadsområde används allt oftare namnet Hammarby Sjöstad. År 1991 tog planerna på att bygga bostäder i området styrfart och i början av 2000-talet började stadsdelen, som fortfarande är under utveckling, att ta form. Bebyggelsen består uteslutande av flerfamiljshus med en blandning av bostadsrätter och hyresrätter. Området har en innerstadskaraktär samtidigt som gårdarna är gröna och närheten till vattnet påtaglig då många fastigheter är belägna alldeles intill kajen.

Sedan stadsdelen omvandlats från industri- och hamnområde till bostadsområde används det officiella namnet Södra Hammarbyhamnen alltmer sällan. Många använder istället namnet Hammarby sjöstad eller bara Sjöstaden.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Hammarbyhamnen med en utbyggnadsplan från 1929 och det planerade industriområdet.

Området tillhörde ursprungligen egendomen Hammarby som låg i Nacka landskommun tills den inkorporerades med Stockholms stad den 1 januari 1930.

Vattennivån i Hammarby sjö sänktes under 1920-talet för att skapa Hammarbyleden, en ny farled från Mälaren, via Hammarby sjö ut i Saltsjön/Östersjön. Från Årstaviken leder en Hammarby sluss in i Hammarby sjö och via Danvikskanalen kommer man ut till Saltsjön.

Under årens lopp har stora industrier legat här. 1928 etablerade General Motors här, och med fartyg från USA kom bildelar som sattes ihop här. 1929-1930 uppförde Kooperativa förbundet Lumalampans glödlampsfabrik och de har använt hamnen för att in- och utlasta sin materiel. På 1940-talet revs Hammarby gård, och in flyttade grossistföretag som Bröderna Edstrand, Bröderna Hedlund, Ahlsells och AB Rylander & Asplund. En konkurrent till Luma, Osram-Elektraverken etablerade sig också.

Men området norr om Sickla kanal, Lugnet planlades aldrig, trots att markägaren upprepade gånger försökte påverka Stockholms kommun att vidta sådana åtgärder. Markägaren Stockholm-Saltsjön AB sålde området till kommunen 1996.

Från 1940 uppfördes 9 punkthus på Danviksklippan, under många år var dessa de enda bostäderna i stadsdelen. Under 1980-talet förändrades området. En del av de ursprungliga företagen hade flyttat ifrån Södra Hammarbyhamnen och mindre företag flyttade in. Företagen erbjöds enbart rivningskontrakt, vilket gjorde att många hus inte underhölls och sakta förföll.

Omvandling till nytt bostadsområde[redigera | redigera wikitext]

År 1991 tog planerna på att bygga bostäder i området fastare form när stadsbyggnadskontoret presenterade en fördjupad översiktsplan. I utformningen av bostäderna hade man hämtat inspiration från Berlin, man ville bygga slutna kvarter, men med öppna innergårdar. Intresset från politiskt håll var ganska ljumt, men sedan Stockholms kommun 1996 beslutat ansöka om att bli värd för Olympiska sommarspelen 2004 ökade intresset. I planerna ingår att OS-byn skall ligga i området, samt en ny arena i Hammarby skidbacke med plats för 30.000 åskådare. Det blev Aten som fick arrangera spelen.

En ny översiktsplan togs fram 1998. I den ingår 200 hektar mark mellan Skanstull och Danvikstull på båda sidor av Hammarby sjö. En tredjedel av ytan skall sparas för befintlig verksamhet, den övriga ytan viks för uppförandet av ett helt nytt bostadsområde.

Samma år påbörjas byggandet i delområdet Sickla udde. Innan byggandet kunde starta krävdes en omfattande sanering av marken. Tidigare verksamheter i Lugnets industriområde som bilverkstäder, lackeringsverkstäder, upplag med mera hade lämnat efter sig mycket föreoreningar, och saneringen kostade 130 miljoner kronor. Den första inflyttningen sker hösten 2000.

I augusti 2002 var Stockholm värd för bostadsutställningen BoStad 2002, då de tre områdena Luma, Sickla kaj och Sickla udde visades upp för allmänheten.[källa behövs] Samma år kunde Tvärbanan, sträckan Gullmarsplan - Sickla udde, invigas.

Hammarby industriområde och dagens hamnverksamhet[redigera | redigera wikitext]

Numera[när?] kommer sand till företaget Betongindustri, mindre torrlastfartyg med salt samt tankfartyg med tallbecksolja till Fortums värmeverk, Hammarbyverket. Kajlängden är 790 meter och fartyg med djupgående upp till 4,8–5,5 meter kan lägga till här. I Henriksdalsberget har Stockholm Vatten en stor anläggning, Henriksdals reningsverk.

Utbildning[redigera | redigera wikitext]

I Södra Hammarbyhamnen finns flera skolor. Kulturamas Musikdramatiska Grundskola, med inriktning på musik, sång, teater och dans, började verksamheten 2001 i den gamla OSRAM-fabriken på Virkesvägen. Sjöstadsskolan är en grundskola som började verksamheten 2006.

Politik[redigera | redigera wikitext]

Kommunfullmäktigevalet 2006[redigera | redigera wikitext]

I det kommunala valet 2006 var valdeltagande 83,5 %. Moderaterna var valets stora vinnare och fick nästan hälften av rösterna[1]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Bostadshus i Henriksdalshamnen som färdigställdes kring 2010.
Luma Brygga med färjeförbindelse över till Norra Hammarbyhamnen (Södermalm).

Följande artiklar beskriver olika aspekter av Södra Hammarbyhamnen och dess närområde

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Valmyndighetens hemsida, distriken Sofia 12 - Sofia 16, http://www.val.se/val/val2006/slutlig/K/kommun/01/80/delar.html

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]