Hjulsta (tunnelbanestation)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Stockholm metro symbol.svg Hjulsta
Hjulsta T-bana 2012a.jpg
Plattformen
Stationsinformation
Kommun Stockholms kommun (Västerort)
Tunnelbana Stockholms tunnelbana
Invigd 31 augusti 1975
Kapacitet
Antal plattformar 1
Antal passagerare 2 500 personer/vardag[1]
Förbindelser
Linje Blå linjen
Läge
Avstånd från Kungsträdgården 14,3 km
Höjdläge 11,1 m ö.h.
Djup under marknivå 20-22 m
Stationssignatur HJU
Föregående station Tensta
Övrigt
Konstnärlig utsmyckning Christina Rundqvist Andersson, Olle Magnusson och Ruth Rydfeldt med flera.
Linjekarta
Hjulsta Tunnelbana.png

Hjulsta är en station inom Stockholms tunnelbana belägen i området Hjulsta i stadsdelen Tensta, Västerort inom Stockholms kommun. Den togs i bruk den 31 augusti 1975 och ligger längs den blå linjen. Den är ändstation för linje 10, efter station Tensta. Stationen utsprängdes i bergrum under Hjulstaskolan. Avståndet från blå linjens ändstation Kungsträdgården är 14,3 kilometer.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Stationen togs i bruk när den första delen av Blå linje invigdes. Entré sker från den södra ändan vid Hjulsta torg. Efter biljetthallen leder rulltrappor och en sidgående hiss ner till ett mellanplan och därifrån går ytterligare rulltrappor och hiss samt trappor ner till stationen som är utsprängd i berg.

Bilder, stationen[redigera | redigera wikitext]

Konstnärlig utsmyckning[redigera | redigera wikitext]

Stationen har konstnärlig utsmyckning av flera konstnärer. Det längsta är skapat av Eva Nyberg och visar ett demonstrationståg av svartklädda människor och vajande fanor genom ett landskap med natur, industri och stadsbebyggelse. Bland andra verk märks "Sjöfåglar" av Christina Rundqvist Andersson, "Sista skörden i norra Botkyrka" av Olle Magnusson samt "Landbyska verken vid Engelbrektsplan år 1890" av Ruth Rydfeldt. Magnus Rimling (1940-2003) har bidragit med en uttrycksfull fotorealistisk blyertsteckning i tre fält.

Bilder, konstnärlig utsmyckning[redigera | redigera wikitext]

Eva Nybergs demonstrationståg av svartklädda människor och vajande fanor genom ett landskap med natur, industri och stadsbebyggelse.
Eva Nybergs demonstrationståg av svartklädda människor och vajande fanor genom ett landskap med natur, industri och stadsbebyggelse.


Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Fakta om SL och länet år 2015” (PDF). Storstockholms Lokaltrafik. 25 oktober 2016. http://www.sll.se/Global/Verksamhet/Kollektivtrafik/Fakta%20om%20SL%20och%20l%C3%A4net/Fakta-SL-Waxholmsbolaget-Fardtjanstent-2015-webb.pdf. Läst 13 mars 2017.