Kymlinge (tunnelbanestation)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Koordinater: 59°23′42″N 17°57′54″Ö / 59.39500°N 17.96500°Ö / 59.39500; 17.96500

Stockholm metro symbol.svg Kymlinge
Kymlinge station 2012.jpg
Ett tåg passerar stationen
Stationsinformation
Kommun Sundbyberg
Tunnelbana Stockholms tunnelbana
Invigd Aldrig öppnad
Kapacitet
Antal plattformar 1
Antal passagerare 0
Förbindelser
Linje Blå linjen
Läge
Avstånd från Kungsträdgården 14 km
Djup under marknivå 0 m
Föregående station Hallonbergen
Efterföljande station Kista

Kymlinge är en ej färdigbyggd station i Stockholms tunnelbana inom Sundbybergs kommun. Den ligger mellan Hallonbergen och KistaBlå linjens Akallagren, i skogsområdet Kymlinge med utsikt över Igelbäckens dalgång. Stationen ligger mitt i ett stort och lokalt välkänt motionsområde, Ursvik, och ett flertal motionsspår leder över och runt stationen.

Historia[redigera | redigera wikitext]

När norra Järvabanan byggdes i slutet av 1970-talet fanns det planer på att bygga en stadsdel söder om Kista. Stadsdelen skulle huvudsakligen vara avsedd för statliga verk och myndigheter, som skulle flytta ut från Stockholms innerstad. Senare beslutades att vissa centrala statliga myndigheter skulle utlokaliseras till andra orter i Sverige och projektet fick förfalla. Projekteringen av stationen var redan påbörjad och för att försäkra sig inför ytterligare förändringar i framtiden byggdes den i råkonstruktion, det vill säga utan biljetthallar, rulltrappor, hissar och annan utrustning.

Framtid[redigera | redigera wikitext]

Under 2000-talet har frågan om områdets framtid och ett eventuellt färdigställande av stationen tagits upp på nytt. Hittills har dock inga planer på bebyggelse förverkligats, bland annat beroende på att Igelbäcken bedöms som känsligt naturområde då den är ett av få habitat för den sällsynta fisken grönlingen.[1]

Socialdemokraterna lade fram ett förslag inför riksdagsvalet 2010 om att bygga ut tunnelbanan och bland annat öppna Kymlinge.[2]

Subkulturer[redigera | redigera wikitext]

Några subkulturer har även haft ett speciellt intresse av Kymlinge. Grusplanen nedanför plattformen har fått tjäna som festplats för ett antal ravefester. Stationen är även ett favoritmål inom Urban exploration-kulturen. Stationen har även blivit betraktad som spökstation. Den mest kända skrönan är myten om spöktåget silverpilen.

Bilder[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Sundström, Anders (1 september 2002). ”Skygg fisk bestämmer på Järva”. Dagens Nyheter. http://www.dn.se/Pages/Article.aspx?id=899172. 
  2. ^ Åberg, Anna (27 maj 2010). ”Så vill Socialdemokraterna bygga ut Stockholms tunnelbana”. Dagens Nyheter. http://www.dn.se/sthlm/sa-vill-socialdemokraterna-bygga-ut-stockholms-tunnelbana-1.1111983. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]