Gullmarsplan (tunnelbanestation)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Stockholm metro symbol.svg Gullmarsplan
03 Gullmarsplan.jpg
En av perrongerna
Stationsinformation
Kommun Stockholms kommun (Söderort)
Tunnelbana Stockholms tunnelbana
Invigd 1 oktober 1950
Kapacitet
Antal spår 5 st
Antal plattformar 2 st
Antal passagerare 39 500 personer/vardag[1]
Förbindelser
Linje LACMTA Circle Green Line.svg Gröna linjen
Anslutande linjer Spårvagn Spårvagn: 22, Buss
Läge
Avstånd från Slussen 2,3 km
Höjdläge 38,8 m ö.h.[2]
Stationssignatur GUP
Föregående station LACMTA Circle Green Line.svg Skanstull
Efterföljande station LACMTA Circle Green Line.svg Skärmarbrink
LACMTA Circle Green Line.svg Globen
Övrigt
Konstnärlig utsmyckning Leif Tjerned, neon och målad metall
Linjekarta
Gullmarsplan Tunnelbana.png
Gullmarsplan
Leif Tjerned konst Gullmarsplan 04.JPG
Leif Tjäeneds konst, Gullmarsplan
Stationsinformation
Kommun Stockholm (Söderort)
System Tvärbanan
Invigd 2000
Kapacitet
Antal plattformar 1 st
Antal passagerare 10 300
Förbindelser
Linje  22 
Stationssignatur GUP
Föregående station Globen
Efterföljande station Mårtensdal

Gullmarsplan är en station för Stockholms tunnelbana, T-bana 1 (gröna linjen) samt för Tvärbanan belägen i stadsdelen Johanneshov i Söderort inom Stockholms kommun. Här finns också en stor bussterminal för trafik mot Södertörn. Biljetthallen är nås från en entré på Johanneshovsvägen, från bussterminalen, som ligger över spåren samt från en gång från Globenområdet.

Tunnelbanan[redigera | redigera wikitext]

Stationen, som ligger 2,3 kilometer från station Slussen och är grenstation för bangrenarna till Hagsätra respektive Skarpnäck och Farsta strand, har två plattformar (en för vardera färdriktningen) som nås genom två separata spärrlinjer i biljetthallen. Gullmarsplan är en av tunnelbanans mest belastade stationer och den absolut största i Söderort. Antalet inpasserande genom spärrarna beräknas till 39 500 en normal vinterdag år 2015 [1].

Tvärbanan[redigera | redigera wikitext]

Denna del av stationskomplexet har en mittplattform och nås från biljetthallen samt från en ingång i norra plattformsänden. I likhet med andra spårvagnshållplatser saknar denna del biljettspärr och biljetterna valideras genom automater på plattformen. Antalet påstigande på Tvärbanan beräknas till 10 300 en normal vinterdag år 2015 [1], vilket gör Gullmarsplan till Tvärbanans, efter Liljeholmen, mest belastade hållplats.

Bussterminalen[redigera | redigera wikitext]

På ett betongdäck ovanför spårområdet ligger en stor bussterminal för busstrafik på 800-linjerna, huvudsakligen till Haninge och Tyresö kommuner. Utanför stationsentrén finns dessutom hållplatser för bussar inom Söderort, samt för en innerstadslinje. [3] Antalet påstigande på bussarna beräknas till cirka 30 400 en normal vinterdag 2015. [1]

Konstnärlig utsmyckning[redigera | redigera wikitext]

Leif Tjerned svarar för den konstnärliga utsmyckningen som installerades 1995 och 1997. I plattformstaket finns lådor med neon, på väggarna skulpturerna Kryparna och Änglarna i målat aluminium. På plattformen för södergående trafik står en skulptur i målat stål, kallad Zenit.[4]

Operan Kurfursten utspelar sig på Gullmarsplans tunnelbanestation.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Stationen öppnades samtidigt som Skanstullsbron invigdes den 3 september 1946. Den hette då Johanneshov och trafikerades av spårvagnar fram till den 1 oktober 1950, då den blev en del av Stockholms tunnelbana. Eftersom Johanneshov ansågs som ett för vidsträckt namn (bland annat postadress för en stor del av Söderort) ändrades stationsnamnet 1958 till Gullmarsplan. Bussterminalen invigdes 1990 och ersatte då en tidigare terminal vid Skanstull. Tvärbanan öppnades i januari 2000 och Gullmarsplan var ändhållplats under några år innan förlängningen till Sickla udde kunde öppnas.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c d] ”Fakta om SL och länet år 2015” (PDF). Storstockholms Lokaltrafik. 25 oktober 2016. http://www.sll.se/Global/Verksamhet/Kollektivtrafik/Fakta%20om%20SL%20och%20l%C3%A4net/Fakta-SL-Waxholmsbolaget-Fardtjanstent-2015-webb.pdf. Läst 13 mars 2017. 
  2. ^ Stockholm under i Libris
  3. ^ http://sl.se/ficktid/karta/vinter/Gullmarsplan_term.pdf
  4. ^ ”Konsten på stationen”. Storstockholms Lokaltrafik. 9 april 2010. Arkiverad från originalet den 23 februari 2014. https://web.archive.org/web/20140223034300/http://sl.se/sv/om-sl/det-har-ar-sl/konsten-i-trafiken/konsten-pa-stationen/?l=289&s=350&p=1#station. Läst 4 juli 2010.