Gullmarsplan (tunnelbanestation)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Stockholm metro symbol.svg Gullmarsplan
03 Gullmarsplan.jpg
En av perrongerna
Stationsinformation
Kommun Stockholms kommun (Söderort)
Tunnelbana Stockholms tunnelbana
Invigd 1 oktober 1950
Kapacitet
Antal spår 4 st
Antal plattformar 2 st
Antal passagerare 39 500 personer/vardag[1]
Förbindelser
Linje LACMTA Circle Green Line.svg Gröna linjen
Anslutande linjer Spårvagn Spårvagn: 22, Buss
Läge
Avstånd från Slussen 2,3 km
Djup under marknivå 0 m
Föregående station LACMTA Circle Green Line.svg Skanstull
Efterföljande station LACMTA Circle Green Line.svg Skärmarbrink
LACMTA Circle Green Line.svg Globen
Övrigt
Konstnärlig utsmyckning Leif Tjerned, neon och målad metall
Linjekarta
Gullmarsplan Tunnelbana.png

Gullmarsplan är en station inom Stockholms tunnelbana, T-bana 1 (gröna linjen) belägen i Söderort mellan stationerna Skanstull och Skärmarbrink.

Gullmarsplan är en av tunnelbanans mest belastade stationer och den absolut största i Söderort. Antalet inpasserande genom spärrarna var 35 300 en normal vinterdag år 2011, därtill kommer 10 100 påstigande på Tvärbanan.[1] Avståndet från Alvik är 9,5 kilometer. Stationen ligger 2,3 kilometer från station Slussen och är grenstation för bangrenarna till Hagsätra respektive Skarpnäck och Farsta strand.

Stationen har en biljetthall med en spärrlinje till vardera plattformen (norrgående och södergående trafik). Stationsentréer finns från Johanneshovsvägen 1–5 och från bussterminalen samt en gång till Globenområdet.

Leif Tjerned svarar för den konstnärliga utsmyckningen som installerades 1995 och 1997. I plattformstaket finns lådor med neon, på väggarna skulpturerna Kryparna och Änglarna i målat aluminium. På plattformen för södergående trafik står en skulptur i målat stål, kallad Zenit.[2]

Operan Kurfursten utspelar sig på Gullmarsplans tunnelbanestation.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Stationen öppnades samtidigt som Skanstullsbron invigdes den 3 september 1946. Den hette då Johanneshov och trafikerades av spårvagnar fram till den 1 oktober 1950, då den blev en del av Stockholms tunnelbana. Eftersom Johanneshov ansågs som ett för vidsträckt namn (bland annat postadress för en stor del av Söderort) ändrades stationsnamnet 1958 till Gullmarsplan.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] ”Fakta om SL och länet år 2015” (PDF). Storstockholms Lokaltrafik. 25 oktober 2016. http://www.sll.se/Global/Verksamhet/Kollektivtrafik/Fakta%20om%20SL%20och%20l%C3%A4net/Fakta-SL-Waxholmsbolaget-Fardtjanstent-2015-webb.pdf. Läst 13 mars 2017. 
  2. ^ ”Konsten på stationen”. Storstockholms Lokaltrafik. 9 april 2010. http://sl.se/sv/Om-SL/Det-har-ar-SL/Konsten-i-trafiken/Konsten-pa-stationen/?l=289&s=350&p=1#station. Läst 4 juli 2010.