Rådhuset (tunnelbanestation)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Stockholm metro symbol.svg Rådhuset
Rådhuset June 2014 05.jpg
Stationens perrong
Stationsinformation
Kommun Stockholms kommun (Innerstaden)
Tunnelbana Stockholms tunnelbana
Invigd 31 oktober 1975
Kapacitet
Antal plattformar 1
Antal passagerare 10 200 personer/vardag[1]
Förbindelser
Linje Blå linjen
Läge
Avstånd från Kungsträdgården 1,9 km
Höjdläge 20,5 m u.h.[2]
Djup under marknivå 27 m under Scheelegatan
46 m under Kungsklippan
Stationssignatur RÅH
Föregående station T-Centralen
Efterföljande station Fridhemsplan
Övrigt
Konstnärlig utsmyckning Sigvard Olsson
Linjekarta
Rådhuset Tunnelbana.png

Rådhuset är en station i Stockholms tunnelbana. Den trafikeras av den blå linjen (tub 3) och ligger mellan stationerna T-Centralen och Fridhemsplan i stadsdelen Kungsholmen i Stockholms innerstad.

Detta är en underjordisk station som är insprängd i berget under Rådhuset och kvarteren Äpplet och Smaragden, ungefär mellan Agnegatan, Bergsgatan och Kungsklippan. Plattformen ligger 27 meter under Scheelegatan och 46 meter under Kungsklippan. Stationen har två ingångar; dels från öster via gångtunnel från Kungsholmsgatan 25 och Parmmätargatan 7/Hantverkargatan eller hiss från Kungsklippan, i väster finns ingång från Bergsgatan 44 och Agnegatan 28–30.

Konstnärlig utsmyckning av Sigvard Olsson med skämtsamma detaljer från Kungsholmens historia. Vid den östra uppgången finns ett rotfruktslager, samt luckor med siffror som fungerar som inspektionsluckor. På plattformen finns parmar (ett gammalt hömått), ett skorstensfundament, en vedstapel, korgar samt en 1600-talsliknande portal.

Avståndet från blå linjens ändstation Kungsträdgården i Stockholm är 1,9 kilometer. Den togs i bruk 31 augusti 1975 samtidigt som huvuddelen av stationerna på blå linjen.

Rådhusets tunnelbanestation är den fjärde djupast belägna tunnelbanestationen på hela tunnelbanenätet med sina 20,5 meter under havet.

Bilder[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Fakta om SL och länet år 2015” (PDF). Storstockholms Lokaltrafik. 25 oktober 2016. http://www.sll.se/Global/Verksamhet/Kollektivtrafik/Fakta%20om%20SL%20och%20l%C3%A4net/Fakta-SL-Waxholmsbolaget-Fardtjanstent-2015-webb.pdf. Läst 13 mars 2017. 
  2. ^ Stockholm under i Libris

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]