Kista (tunnelbanestation)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Stockholm metro symbol.svg Kista
Kista tunnelbanestation.JPG
Perrongen
Stationsinformation
Kommun Stockholms kommun (Västerort)
Tunnelbana Stockholms tunnelbana
Invigd 5 juni 1977[1]
Kapacitet
Antal plattformar 1
Antal passagerare 21 200 personer/vardag[2]
Förbindelser
Linje Blå linjen
Läge
Avstånd från Kungsträdgården 13 km
Djup under marknivå 0 m
Föregående station Husby
Efterföljande station Hallonbergen (Kymlinge)
Övrigt
Konstnärlig utsmyckning Lars Erik Falk, målade aluminiumprofiler
Linjekarta
Kista Tunnelbana.png

Kista är en station inom Stockholms tunnelbana belägen i stadsdelen Kista i Västerort inom Stockholms kommun längs den blå linjen. Den togs i bruk den 31 augusti 1975 och är den enda på den blå linjen som ligger ovan jord, på en viadukt. Viadukten är 1120 meter lång och är den längsta bron eller viadukten i tunnelbanenätet.

Stationen ligger 13 km från blå linjens ändstation Kungsträdgården. I anslutning till stationen finns en större bussterminal. Härifrån går bussar till olika områden i nordvästra Storstockholm, såsom Sollentuna, Danderyd, Vällingby, Jakobsberg med flera.

Vid namnsättningen av stationen förordade namnberedningen i Stockholms stad initialt stationsnamnet Kista med tillägget Gård för att förhindra "mindre önskvärda missuppfattningar", i och med att ordet lätt skulle förväxlas med appellativet kista. Tvekan kring uttalet, som skulle kunna uppstå, gjordes också påmint; "Det genuina uttalet har långt i och grav accent".

T-banestationen, januari 2009.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Björklind Bengtsson, Inger (12 december 2003). ”Kista gav Stockholm framtidstro”. Elektroniktidningen. http://www.etn.se/index.php?option=com_content&view=article&id=17368. Läst 3 juli 2010. 
  2. ^ ”Fakta om SL och länet år 2015” (PDF). Storstockholms Lokaltrafik. 25 oktober 2016. http://www.sll.se/Global/Verksamhet/Kollektivtrafik/Fakta%20om%20SL%20och%20l%C3%A4net/Fakta-SL-Waxholmsbolaget-Fardtjanstent-2015-webb.pdf. Läst 13 mars 2017. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]