Barkarbystaden

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Stora Torget i Barkarbystaden.
Stora Torget i Barkarbystaden. I förgrunden syns skulpturgruppen Dogfight.
Dogfight, skulpturgrupp av Fredrik Wretman på Stora Torget i Barkarbystaden. Det guldglittrande konstverket består av tre drakskulpturer, drakägg och svan, placerade på en tunn vattenspegel.

Barkarbystaden är ett stadsbyggnadsprojekt inom kommundelen Barkarby-Skälby i Järfälla kommun och inom tätorten Stockholm. Området ligger huvudsakligen på Svea flygflottilj och senare Svea flygkårs före detta flottiljområde vid nedlagda Stockholm-Barkarby flygplats.

Bakgrund[redigera | redigera wikitext]

Barkarbystaden är det största utbyggnadsområdet i Stockholmsområdet just nu.[när?] Området kommer, när det är färdigbyggt, att omfatta stadsmässig bebyggelse med hyres- och bostadsrättslägenheter och även radhus och villor. Man planerar för 18 000 nya bostäder, 140 kvarter och 10 000 nya arbetsplatser fram till år 2030.[källa behövs] Inklusive den redan existerande Barkarby handelsplats planeras för upp till 10 000 arbetsplatser i området.[1][2]

Den 23 maj 2014 flyttade de första boende in i området. Då stod tjugo lägenheter klara.[3]

En ny för- och grundskola, Herrestaskolan, stod färdig i januari 2016. Skolan är utrustad med en danssal, ett stort bibliotek och en stor idrottshall med läktare. Det är den första skolan i Sverige som uppförts helt i massivträ.[källa behövs] På skolans tak finns det 1400 kvadratmeter solceller som ska täcka en stor del av skolans energibehov.[4][5]

Spårtrafik[redigera | redigera wikitext]

Enligt Stockholmsförhandlingen 2013 kommer Barkarbystadens kollektivtrafik att försörjas med tunnelbana med start 2024, genom en förlängning av Blå linjen från Akalla tunnelbanestation till Barkarby pendeltågsstation med en mellanliggande station, Barkarbystaden, som kommer att få två uppgångar. Utbyggnaden av tunnelbanan är en förutsättning för områdets utveckling.[6][7][8]

Byggstart för nya tunnelbanan 2018[redigera | redigera wikitext]

Byggstart för tunnelbanan till Barkarby beräknas påbörjas tidigast 2018, om planerna inte överklagas. Byggtiden beräknas till cirka sex år. När tunnelbanan byggs ut får Barkarby två nya stationer, Barkarbystaden och Barkarby station. Från Akalla station förlängs tunnelbanan cirka 4 kilometer. Resan mellan Barkarby station och Kista kommer att ta 9 minuter och mellan Barkarby station och Solna Centrum kommer resan att ta 17 minuter.[källa behövs] Alla spår byggs i berg och Barkarby station placeras cirka 30 meter under markytan. Man kommer att spränga ut 710 000 m3 fast berg och 32 000 m3 betong kommer att användas. I framtiden kan förutom pendeltågen även regionaltåg från Mälardalen komma att stanna vid Barkarby station. Vid Barkarbystaden beräknas 2 000 resenärer stiga på varje timme i rusningstrafik år 2030.[9]

I det nya förslaget får Barkarby station ett delvis nytt läge på Veddestasidan (västra sidan) om E18 i anslutning till nya Veddestabron. Byten till tåg och buss blir enkla och smidiga. Barkarbystadens station påverkas mycket lite. Mitt i den framväxande staden planeras uppgångar och entréer för stationen, tunnelbanestationen i Barkarbystaden får två uppgångar, centralt belägna i området. En ytterligare uppgång mot Veddesta centrum förbereds för framtida behov. När tunnelbanan byggs ut kommer den nuvarande stationen i Akalla att påverkas mycket lite. Bedömningen är att de spår som redan finns kan förlängas utan att stationen berörs i någon större omfattning. Från den nya stationen Barkarbystaden ska det vara enkelt att nå bostäder, arbetsplatser, service och skolor. Det nya stationsläget på Veddestasidan av E18 innebär fortfarande en uppgång i anslutning till pendeltågstationen och gör det smidigt att byta mellan tunnelbana, pendeltåg och buss. Dessutom byggs en bro över E18 till Barkarbystaden.[10]

2015 års byggnadsmärke[redigera | redigera wikitext]

Varje år delar Järfälla kommun ut ett "byggnadsmärke" för att belöna och uppmärksamma god byggnadskultur. Syftet med att dela ut märket är att belöna den eller dem som har verkat för en "god byggnadskultur" vid uppförande av nya byggnader och anläggningar eller vården av kulturhistoriskt, miljömässigt eller konstnärligt värdefulla byggnader och anläggningar i kommunen. Priset beslutas och delas ut av miljö- och bygglovsnämnden.

År 2015 gick utmärkelsen till Flerbostadshuset vid Ålsta torg. Byggherren till det belönade flerbostadshuset var Viktor Hanson och arkitekt är Joliark genom Per Johanson och Annika Högsander.[11]

2014 års lokala "byggnadsmärke" delades mellan anläggningen av Kyrkparken i Barkarbystaden och Kallhälls gårds ombyggnad. Ett hedersomnämnande gick till "Flottiljens äldreboende" i Barkarbystaden.[12] Pristagarna av byggnadsmärket 2014 belönades i december.[13]

Kyrkparken i Barkarbystaden: "Den blivande stadsparken har under besvärliga förutsättningar blivit ett tillskott i miljön och till den kulturhistoriskt värdefulla kyrkbyn." Byggherre är kommunstyrelsen genom projektkontoret och Kerstin Sköld. Landskapsarkitekt är Ekologigruppen med stöd av konsult dotGreen Landskap och Miljö AB.

Bildgalleri[redigera | redigera wikitext]

Bilder av Barkarbystaden under produktion.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ http://www.barkarbystaden.se/
 2. ^ ”Arkiverade kopian”. Arkiverad från originalet den 21 april 2012. https://web.archive.org/web/20120421004146/http://www.jarfalla.se/bygga-bo-och-miljo/kommunens-planarbete/barkarbystaden.html. Läst 26 december 2012. 
 3. ^ [1]
 4. ^ ”Välkommen till Herrestaskolan - Järfälla kommun” (på sv). www.jarfalla.se. http://www.jarfalla.se/underwebbar/herrestaskolan/valkommen-till-herrestaskolan.html. Läst 11 november 2015. 
 5. ^ ”Herrestaskolan | Barkarbystaden”. www.barkarbystaden.se. http://www.barkarbystaden.se/barn-och-unga/skolor-och-forskolor/herrestaskolan. Läst 11 november 2015. 
 6. ^ Stockholms läns landsting, Allt du behöver veta om Stockholms nya tunnelbana, juni 2016.
 7. ^ ”Tunnelbana till Barkarby/Stockholm Väst”. mynewsdesk.com. http://www.mynewsdesk.com/se/jarfalla/pressreleases/tunnelbana-till-barkarby-stockholm-vaest-927165. Läst 12 mars 2015. 
 8. ^ ”Tunnelbana till Barkarby 2021 | Barkarbystaden”. www.barkarbystaden.se. http://www.barkarbystaden.se/kommunikationer/tunnelbana. Läst 11 november 2015. 
 9. ^ Stockholms läns landsting, Allt du behöver veta om Stockholms nya tunnelbana, juni 2016.[specificera källa]
 10. ^ Nytt om tunnelbana till Barkarby, juli 2016.
 11. ^ ”Järfällas bästa byggnad 2015 finns i Barkarbystaden | Barkarbystaden”. www.barkarbystaden.se. http://www.barkarbystaden.se/aktuellt/jarfallas-basta-byggnad-2015-finns-i-barkarbystaden. Läst 11 november 2015. 
 12. ^ Järfälla kommun, Kallhälls gård och Kyrkparken delar årets byggnadsmärke, 2014-12-18. Arkiverad 17 mars 2015 hämtat från the Wayback Machine.
 13. ^ Järfälla kommun - Sharing. Byggnadsmärket 2014: Kallhälls gård i Bolinder strand och Kyrkparken i Barkarbystaden.