Hoppa till innehållet

Hagsätra (tunnelbanestation)

Hagsätra
Perrongen på Hagsätra tunnelbanestation
Stationsinformation
KommunStockholms kommun (Söderort)
TunnelbanaStockholms tunnelbana
Invigd1 december 1960
Kapacitet
Antal spår2 st
Antal plattformar1 st
Antal passagerare4 500/vardagsdygn[1]
Förbindelser
LinjeGröna linjen
Läge
Avstånd från Slussen10 km
Djup under marknivå0 meter
StationssignaturHAG
Föregående stationRågsved
Övrigt
Konstnärlig utsmyckningBritta Simonsson-Örtenholm, väggmosaiker
Per Carm, målningar
Linjekarta

Hagsätra är en station inom Stockholms tunnelbana längs den Gröna linjen. Den är ändstation för tunnelbanelinje 19.

Beskrivning[redigera | redigera wikitext]

Tunnelbanestationen ligger efter station Rågsved i södergående riktning och ligger 10 kilometer från Slussen. Stationen togs i bruk 1 december 1960 där premiärtåget avgick från Hagsätra klockan 15.38. Stationen består av en plattform utomhus, med entré från norra änden vid Hagsätra torg och Kvarntorpsgränd. Hagsätra tunnelbanestation är den tredje högst belägna på tunnelbanenätet med 46,2 meter över havet.[källa behövs]

Väggmosaikerna med musiktema på stationen Britta Simonsson-Örtenholm. Skisserna belönades vid en tävling för konst på T-centralen år 1956 och förverkligades på Hagsätras tunnelbanestation i samband med öppnandet. Dessa har sedan kompletterats med tre målningar av Per Carm vid gångrampen.

Det fanns tidigt planer på att förlänga tunnelbanan från Hagsätra till Älvsjö pendeltågsstation, något som fortfarande inte blivit av.

Under 2011 renoverades och rustades hela Hagsätragrenen upp mellan Hagsätra och Globen. Under renoveringen var stationen och sträckan stängd och trafiken ersatt med bussar. Den 26 september 2011 återöppnades hela grenen igen och för Hagsätras del så innebar renoveringen bland annat installation av en hiss, något som förut saknades. Där hissen nu går fanns före renoveringen ett rullband som hade tillkommit i början på 90-talet.

Framtid[redigera | redigera wikitext]

Från cirka 2030 kommer stationen att ligga på Blå linjen istället för på Gröna. Det gäller alla stationer från Sockenplan till Hagsätra. Hagsätragrenen blir då en av Blå linjens grenar i söder. Vid den nya stationen Sofia kommer banan grena sig i Nackagrenen respektive Hagsätragrenen.

Galleri[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]