Hultsfreds gymnasium

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Hultsfreds gymnasium
Stålhagsskolan 1966–2003
H:s statliga allmänna gymnasium och kommunal realskola 1964–1966
H:s kommunala realskola 1956–1964,
med kommunalt gymnasium från 1957
H:s kommunala mellanskola 1947–1956
Hultsfreds Gymnasium svart vit.jpg
MottoHultsfreds gymnasium - hållbar utbildning – till nytta för dig, för andra och för världen.
SkoltypGymnasieskola
Läroverk före 1966
OrtHultsfred
LänKalmar län
LandSverige Sverige
Antal elever800

Hultsfreds Gymnasium, tidigare Stålhagsskolan, är en kommunal gymnasieskola i Hultsfred som tillsammans med Gymnasium Rock City sedan 2011 utgör kommunens enda gymnasieskola. Skolan har cirka 800 elever fördelat på ungdomsgymnasiet, Komvux, SFI och gymnasiesärskolan. Hultsfreds kommunala musikskola finns också förlagd till gymnasiet[1].

Skolan har som målsättning att ha en internationaliserad profil; varje år reser ett antal elever från Samhällsvetenskapsprogrammet till Bangladesh som en del i deras projektarbeten i årskurs tre. Under läsåret 2011/2012 och 2012/2013 ingår även skolan i Erasmus+ (tidigare Comenius) som ger nöjlighet till att bedriva utbytten genom ett utvecklingsprogram av UHR, universitet- och högskolerådet, (tidigare Internationella programkontoret för utbildningsområdet ) där flera länder i Europa samarbetar för att få ökade kunskaper i engelska och bättre kännedom i andra människors liv och kulturer. Under 2018–2020 samarbetar man med skolor från Italien, Rumänien, Belgien, Tyskland och Ungern i ett företagsliknande projekt, kallat S.P.E.E.D (Sustainability, Power, Education, Entreprenurship, Development). Skolans motto är "Hultsfreds gymnasium - hållbar utbildning – till nytta för dig, för andra och för världen".

Skolans historia[redigera | redigera wikitext]

Skolan började 1937 som en högre folkskola och från 1947 bli kommunal mellanskola för att 1956 bli en kommunal realskola, med en kommunal gymnasieskola från 1957. 1964 fick skolan namnet Statliga allmänna gymnasiet och kommunala realskolan i Hultsfred.

Skolan kommunaliserades 1966 och upphörde som läroverk och blev då Stålhagsskolan. Studentexamen gavs från 1960 till 1968 och realexamen från 1947 till slutet av 1960-talet.[2][3]

Undervisningen var inledningsvis förlagd till Mimerskolan. Nuvarande lokaler. A- och B-husen byggdes i etapper med början 1960. Den nystartade gymnasieskolan hade under det första decenniet en ovanligt ung lärarkår som profilerade sig i olika frågor. Icke sällan omnämndes skolan på skolledarkonferenser. Upptagningsområdet var under de första tre decennierna både Vimmerby och Hultsfreds kommun. Elevantalet runt 1970 var så stort att ”Tysta korridoren” var enkelriktad. För att lösa lokalfrågan med så mycket elever inblandade tillämpades saxad undervisning, dvs högstadiet började undervisningen kl 8 och gymnasiet först kl 10. Det stora elevantalet medförde att det vid mitten av 1970-talet byggdes en egen skola för högstadieeleverna och när Vimmerby kommun i början av 1990-talet startade egen gymnasieutbildning sjönk elevantalet vid Stålhagsskolan ner mot dagens nivå. C-huset med de praktiskt inriktade utbildningarna tillkom i början av 1970-talet. I och med Hagadals tillkomst 1977 fick skolan tillgång till simhall och idrottshall. I F-huset, som var en barackliknande byggnad fylld med små studieceller, anordnades läxhjälp innan dagens undervisning började och eleverna serverades en enkel frukost. Byggnaden brann ner till grunden i mitten av 1990-talet och nybyggnationen rymmer bl.a. nuvarande skolrestaurang, cafeteria och undervisningslokaler. I samband med reformen 1994 behövdes arbetsplatser för lärarna och processen med att omdisponera lokalerna har sedan dess fortsatt. 2003 bytte skolan namn från Stålhagsskolan till Hultsfreds gymnasium bl. a. för att koppla skolans namn till orten Hultsfred. Med början 2007 gjordes en genomgripande renovering av hela skolan. I samband med detta byggdes nya lokaler för flera av skolans program förutom en helt ny entré.

På senare år har bl. a Komvux och SFI tillkommit och samarbetet med Vimmerby gymnasium har ökat. Gymnasieskolan ingår numer i en samverkansgrupp, tillsammans med gymnasieskolor i Västervik, Oskarshamn, Mönsterås, Vimmerby och Högsby.

Program[redigera | redigera wikitext]

Skolan har sedan nya läroplanen Gy11 elva gymnasieprogram samt de två ytterligare program som finns belägna på Gyro, Gymnasium Rock City:

Tillsammans med gymnasiets samarbetspartner Vimmerby gymnasium kompletteras delvis med fler program och inriktningar. För de program som inte erbjuds på någon av de två skolorna kan elever i norra Kalmar län söka fritt bland skolorna i Gymnasieregionen där Vimmerby kommun, Hultsfreds kommun, Högsby kommun, Mönsterås kommun, Oskarshamns kommun och Västerviks kommun ingår[4].

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]