Ignatius Aphrem II

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Patriark av Antiokia
Ignatius Aphrem II
Ignatius Aphrem II, 123:e patriarken av Antiokia och hela Östern.
FöddSaid Karim
3 maj 1965 (58 år)
al-Qamishli, Syrien
VistelseortBab Touma, Syrien, Damaskus
NationalitetSyrien
MedborgarskapSyrien, USA
UtbildningTeolog
Alma materSt. Ephrem’s teologiska seminarium, Atchane, Libanon
Koptiska teologiska seminariet i Kairo, Egypten
St. Patrick’s College Maynooth, Irland
Yrke/uppdragPatriark av Antiokia och hela Östern[förtydliga]
År som aktiv1977–
TitelPatriark
Period2014–
FöreträdareIgnatius Zakka I Iwas
KyrkosamfundSyrisk ortodoxa kyrkan
Webbplats
[1]

Ignatius Aphrem II (syriska: ܡܪܢ ܡܪܝ ܐܝܓܢܛܝܘܣ ܐܦܪܝܡ ܬܪܝܢܐ Moran Mor[y] Ignaṭius Afrem Trayono, arabiska: مار إغناطيوس أفرام الثاني Mār Iġnāṭīūs Afrām al-Ṯānī) född Saʿid Karim 3 maj 1965 i al-Qamishli, Syrien, är sedan år 2014 Syrisk-ortodoxa kyrkans patriark.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Afrem Karin föddes i al-Qamishli, Syrien, den 3 maj 1965, som den yngste sonen till Issa och Khanema Karim. Afrem Karim förlorade sin far i tidig ålder. Han trädde in i S:t Afrems teologiska seminarium i Atchaneh, Libanon, 1977 efter att han avslutat grundskolan i al-Qamishli.

År 1982 tjänade han det syrisk-ortodoxa ärkestiftet i Aleppo, Syrien, under två års tid. Från 1984 till 1988 avlade han en kandidatexamen i teologi vid det koptiska teologiska seminariet i Kairo, Egypten. 1985 vigdes han till munk. Därefter till fullvärdig diakon i Egypten, och senare samma år till präst i al-Qamishli. Från 1988 till 1989 tjänstgjorde han som sekreterare åt sin nu insomnade företrädare och undervisade även vid S:t Afrems teologiska seminarium i Damaskus.

1991 inträdde Aphrem vid S:t Patricks College i Maynooth i Irland där han 1994 tog sin doktorsexamen i teologi för sitt försvar av korsets symbolik i den syriska kristendomen.

Ignatius Aphrem II talar både klassisk och folklig assyriska/ syrianska[särskiljning behövs] samt arabiska, franska och engelska.

Biskop - Patriarkalisk ställföreträdare för den Syrisk-ortodoxa kyrkan i östra USA[redigera | redigera wikitext]

Den 28 januari 1996 vigdes Afrem till ärkebiskop för den Syrisk-Ortodoxa Kyrkan och tilldelades ansvaret för det patriarkaliska ställföreträdarskapet för den Syrisk-ortodoxa kyrkan i Östra USA av Patriark Zakka I Iwas i Jungfru Maria, Syrisk ortodoxa kyrkan i al-Qamishli. Han kom att tilldelades ärenämnet ”Cyril”.

Han installerades officiellt som ärkebiskop i sitt nya stift den 2 mars 1996 i St Markus, Syrisk ortodoxa kyrkan i Teaneck, New Jersey, USA. Under hans ledarskap instiftades 11 nya församlingar och resulterade i att stiftet idag har 20 församlingar. Som ärkebiskop organiserade hans bland annat de syrianska ungdomarna i en nyinstiftad syrisk-ortodox ungdomsorganisation, Syriac Orthodox Archdiocesan Youth Organization (SOAYO).

Patriark av Antiokia och Hela Östern[redigera | redigera wikitext]

Ärkebiskop Aphrem valdes av den heliga syrisk-ortodoxa synoden som samlats i St. Jakob Baradeus kloster i Atchane, Libanon i samband med begravningsceremonierna för den bortgångne patriarken Ignatius Zakka I Iwas till den 123:e patriarken av Antiokia och hela Östern. Valet leddes av Baselios Thomas I, den högste representanten för den syrisk-ortodoxa kyrkan i Indien och av Severius Jamil Hawa, ärkebiskop av Bagdad och Basra och utnämnd Locum tenens.

Ärkebiskop Afrem Karim vigdes till Patriark av Antiokia och Hela Östern och aposteln S:t Petrus efterträdare den 29 maj 2014 under en högtidlig ceremoni i det patriarkaliska katedralen St.Georgis i Damaskus, Syrien, mitt under pågående inbördeskrig. Han kom att bli den 123:e Patriarken av Antiokia och Hela Östern. Han mottog det traditionella ärenamnet ”Ignatius” som bekläs alla patriarker av Antiokia sedan 1445.[1]

Officiell titel[redigera | redigera wikitext]

Hans Helighet Ignatius Aphrem II, Patriark av Antiokia och hela Östern och överhuvud för den universella Syrisk Ortodoxa kyrkan.

Apostoliskt Sverigebesök[redigera | redigera wikitext]

På begäran av de två Syrisk-ortodoxa stiften i Sverige besökte Ignatius Aphrem II Sverige den 22 maj 2015 – 2 juni 2015. Det apostoliska besöket i Sverige inkluderade ett möte med Sveriges statsminister Stefan Löfven, ett besök på utrikesdepartementet där han träffade Sveriges utrikesminister Margot Wallström och en audiens med på Stockholms slott där patriarken mottogs av kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia[2][3].

Detta var första besöket av en syrisk-ortodox patriark i Sverige sedan 1987.

I samband med det apostoliska besöket i Sverige publicerade Syrisk Ortodoxa kyrkans ungdomsförbund patriarkens doktorsavhandling på svenska.

  • Karim, Cyril Aphrem (2015). Korsets symbol hos de tidiga syriska kyrkofäderna. SOKU. ISBN 9789198247022. Läst 8 januari 2015 

Ignatius Aphrem II besökte även Sverige år 2018, då han bland annat träffade ärkebiskop Antje Jackelén i Uppsala.

I september 2021 besökte patriarken Norrköping, för att inviga ett minnesmärke över folkmordet Seyfo 1915. Den 25 september 2021 invigde Ignatius Aphrem II Sankt Markus kyrka i Linköping.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]