Irn-Bru

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Irn-Bru i aluminiumburk.
Irn-Bru i liten plastflaska.

Irn-Bru [ˈaɪ.ərn ˈbruː] (av engelska iron brew ”järnbrygd”) är Skottlands populäraste kolsyrade läsk med koffein. Den produceras av det Glasgowbaserade bryggeriet A.G. Barr plc och säljs främst i Storbritannien, Irland, Kanada och Australien, men är även populär på det europeiska fastlandet. I Skottland har Irn-Bru länge sålt bättre än Coca-Cola, men på senare år har Coca-Cola hunnit ifatt. Dess framgångar har lett till spekulationer om att Coca-Cola Company eller Pepsico skulle köpa upp A.G. Barr. Dock är Irn-Bru fortfarande den tredje bäst säljande drycken i hela Storbritannien, efter Coca-Cola och Pepsi.

Irn-Bru skapades 1901 under namnet Iron Brew. Namnet spelar på att drycken skulle innehålla järn; den är orangefärgad som järnrost och dess reklamslogan var en gång Made in Scotland from girders (’Gjord i Skottland av balkar’). Den största ingrediensen med järninnehåll är enligt innehållsförteckningen 0,002 % ammoniumferricitrat (E381). Det exakta receptet för Irn-Bru är hemligt. Efter andra världskriget infördes i Storbritannien regler mot vilseledande namngivning av varor. Detta tros vara skälet till att A.G. Barr 1946 bytte namn på drycken till det skotskklingande Irn-Bru.

A.G. Barr tillverkar även godis med Irn-Bru-smak, Irn-Bru bars.

Kulturell inverkan[redigera | redigera wikitext]

Kulturen och mytbildningen kring Irn-Bru är påtaglig i Skottland. Enligt en populär myt är Irn-Bru mer populär i Ryssland än i Skottland. Detta är inte sant; försök att lansera Irn-Bru på den ryska marknaden har knappast gått spektakulärt bra.

Irn-Bru är populär som lindring av baksmälla. Drycken används även som groggvirke till vodka och skotsk whisky. Flera försök att sälja alkoholhaltiga drycker baserade på Irn-Bru har dock misslyckats.

När McDonald's öppnade sin första restaurang i Glasgow fanns Irn-Bru inte med på menyn. Många skottar såg detta som en förolämpning, och en kampanj startades med målet att drycken skulle serveras där. McDonald's gav så småningom med sig.

Irn-Bru utanför Storbritannien[redigera | redigera wikitext]

Irn-Bru tillverkas på fem bryggerier i Ryssland och på licens i Kanada. I Kanada görs den dock utan koffein, eftersom endast coladrycker får innehålla denna tillsats. Drycken exporteras till flera länder i Europa, Afrika och Asien. I USA är den dock förbjuden eftersom den innehåller två av det amerikanska livsmedelsverket, Food and Drug Administration, förbjudna färgämnen. Den importeras likväl, även modifierad att inte innehålla dessa ämnen.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]