Irn-Bru

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Irn-Bru i aluminiumburk.
Irn-Bru i liten plastflaska.

Irn-Bru [ˈaɪ.ərn ˈbruː] (av engelska iron brew ”järnbrygd”) är Skottlands populäraste kolsyrade läsk med koffein. Den produceras av det Glasgowbaserade bryggeriet A.G. Barr plc och säljs främst i Storbritannien, Irland, Kanada och Australien, men är även populär på det europeiska fastlandet. I Skottland har Irn-Bru länge sålt bättre än Coca-Cola, men på senare år har Coca-Cola hunnit ifatt. Dess framgångar har lett till spekulationer om att Coca-Cola Company eller Pepsico skulle köpa upp A.G. Barr. Dock är Irn-Bru fortfarande den tredje bäst säljande drycken i hela Storbritannien, efter Coca-Cola och Pepsi.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Irn-Bru skapades 1901 under namnet Iron Brew. Namnet spelar på att drycken skulle innehålla järn; den är orangefärgad som järnrost och dess reklamslogan var en gång Made in Scotland from girders (’Gjord i Skottland av balkar’). Den största ingrediensen med järninnehåll är enligt innehållsförteckningen 0,002 % ammoniumferricitrat (E381). Det exakta receptet för Irn-Bru är hemligt. Efter andra världskriget infördes i Storbritannien regler mot vilseledande namngivning av varor. Detta tros vara skälet till att A.G. Barr 1946 bytte namn på drycken till det skotskklingande Irn-Bru.

I april 2018 inför Storbritannien en "sockerskatt" på drycker med mer än fem gram socker per deciliter.[1] För att undvika att behöva höja priset ändrades receptet på Irn-Bru så att en del av sockret ersattes med sötningsmedel.[2]

Kulturell inverkan[redigera | redigera wikitext]

Kulturen och mytbildningen kring Irn-Bru är påtaglig i Skottland. Enligt en populär myt är Irn-Bru mer populär i Ryssland än i Skottland. Detta är inte sant; försök att lansera Irn-Bru på den ryska marknaden har knappast gått spektakulärt bra.

Irn-Bru är populär som lindring av baksmälla. Drycken används även som groggvirke till vodka och skotsk whisky. Flera försök att sälja alkoholhaltiga drycker baserade på Irn-Bru har dock misslyckats.

När McDonald's öppnade sin första restaurang i Glasgow fanns Irn-Bru inte med på menyn. Många skottar såg detta som en förolämpning, och en kampanj startades med målet att drycken skulle serveras där. McDonald's gav så småningom med sig.

Irn-Bru utanför Storbritannien[redigera | redigera wikitext]

Irn-Bru tillverkas på fem bryggerier i Ryssland och på licens i Kanada. Drycken exporteras till flera länder i Europa, Afrika och Asien. I USA är den dock förbjuden eftersom den innehåller två av det amerikanska livsmedelsverket, Food and Drug Administration, förbjudna färgämnen. Den importeras likväl, även modifierad att inte innehålla dessa ämnen.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]