James Garfield

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
James Garfield


Ämbetsperiod
4 mars 1881–19 september 1881
Vicepresident Chester A. Arthur
Företrädare Rutherford B. Hayes
Efterträdare Chester A. Arthur

Född 19 november 1831
Orange, Ohio
Död 19 september 1881 (49 år)
Elberon, New Jersey
Politiskt parti Republikanerna
Maka Lucretia Rudolph Garfield
Yrke Jurist, lärare, präst

James Abram Garfield, född 19 november 1831 i Orange, Ohio, död 19 september 1881 i Elberon, New Jersey, USA:s 20:e president 1881.

James A. Garfield var den senaste av USA:s presidenter som kom från den rena underklassen. Han föddes i en timmerstuga i Ohio och växte upp under enkla förhållanden.

Efter en akademisk examen blev han engagerad i det Republikanska partiet. Under det amerikanska inbördeskriget gjorde han karriär inom armén och avancerade han till generalmajor efter att år 1862 framgångsrikt lett en nordstatsbrigad vid Middle Creek i Kentucky. Han var stark motståndare till slaveriet och förespråkade en hård linje mot södern efter inbördeskrigets slut. I ekonomiska frågor tillhörde han den konservativa delen av republikanerna.

Han valdes 1863 in i Representanthuset och blev 1879 republikanernas gruppledare och därmed husets talman. År 1880 nominerades han som republikanernas presidentkandidat som motvikt till den brett impopuläre expresidenten Ulysses S. Grant. Han vann nomineringen något sensationellt och därefter valet med knappt 2 000 rösters marginal över demokraten Winfield Scott Hancock, och blev därmed sensationellt den förste kongressledamoten att gå direkt till presidentposten, en bedrift som aldrig upprepats.

Efter knappt fyra månader i ämbetet blev han emellertid skjuten 2 juli 1881 av en sinnessjuk Grant-anhängare vid namn Charles J. Guiteau på en järnvägsstation i Washington D.C.. Han låg dödligt skadad inne i Vita Huset i flera veckor. Alexander Graham Bell, mest känd som uppfinnaren av telefonen, försökte hitta kulan med hjälp av en primitiv metalldetektor som han själv uppfunnit, men misslyckades eftersom Garfield låg i en säng som utan deras vetskap stoppats med ett stålnät, vilket fick maskinen att felreagera.

Den 19 september 1881 avled Garfield. Han efterträddes av vicepresidenten Chester A. Arthur. Garfield är till idag efter Harrison den president som innehaft ämbetet i kortast tid.

Garfield gifte sig 11 november 1858 med Lucretia Rudolph Garfield.

Utnämning till Högsta domstolen[redigera | redigera wikitext]

  • Thomas S. Matthews, 1881

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]