Klimp (maträtt)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Klimp är en liten klump vanligtvis tillredd av vetemjöl (skorpmjöl) och mjölk även en mindre mängd ägg och smält smör kan ingå beroende på tillgång. Ibland består klimpen enbart av ägg och vetemjöl. Ingredienserna blandas till en deg som antingen formas till köttbullsstora bollar och kokas med i soppa, skedas i soppa eller tillagas vid sidan av och skedas vid serveringen i soppa. I Sverige ett traditionellt "fattigmanssätt" att dryga ut soppa.

Dialektalt på den bohuslänska ön Åstol förekommer Klonkevälling som en variant med tillägg av socker i mjöl- och äggblandningen.

Man kan salta och blanda i kryddor i degen efter behag, men den huvudsakliga smaken brukar komma från kokningen i buljong/soppa.

I andra länder, till exempel i amerikanska södern, brukar man koka klimp tillsammans med kött eller kyckling, för att sedan plocka upp klimpen ur spadet och äta den som tillbehör, ungefär som potatis (Chicken & Dumplings).

Se även[redigera | redigera wikitext]

Camera-photo.svg Foodlogo.svg Denna artikel om mat eller dryck behöver bilder. Har du en passande fri illustration får du gärna ladda upp den.