Johan Edvard Lundström

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Johan Edvard Lundström (1815-1888).

Johan Edvard Lundström, född 28 april 1815 i Jönköping, död 17 juli 1888 i Jönköping, var en svensk industriman och uppfinnare, även kallad "den svenska tändsticksindustrins fader".

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Tillsammans med brodern Carl Frans Lundström (1823–1917) startade han 1845 Jönköpings tändsticksfabrik. Han vidareutvecklade den av Gustaf Erik Pasch uppfunna och patenterade (1844) fosforfria säkerhetständstickan där man använde röd fosfor som i stället applicerades på tändsticksaskens sida. Bröderna Lundström drev fram företaget till en världsledande position inom tändstickstillverkningen. Under året 1858 tillverkades över 12 miljoner tändsticksaskar i deras fabriker.

Lundström grundade, tillsammans med politikern och riksdagsmannen Lars Johan Hierta (1801–1872), Munksjö Pappersbruk 1862, numera Munksjö AB, för tillverkning av maskingjort gult halmpapper. 1863 lämnade han Jönköpings tändsticksfabrik för att ägna sig åt Munksjö. 1869 sålde han sina andelar i Munksjöföretaget till Hierta och grundade Katrinefors pappersbruk i Mariestad, där han var verksam fram till 1875. Han arbetade därefter mellan 1875–1877 som statens 1:e inspektör för tändsticksproduktionen i Sverige och gjorde en stor insats för att förebygga och förbjuda användningen av vit fosfor i tändsticksindustrin som orsakade den dödliga sjukdomen fosfornekros, speciellt hos de som arbetade med appliceringen av fosforn på tändstickorna i fabrikerna. Den s.k. säkerhetständstickan som utnyttjade den ofarliga röda fosforn som applicerades på tändsticksaskens sida, kom att bli den metod man kom att använda för tändstickor över hela världen.

Genom att hans bror Carl Frans Lundström hade lämnat tändsticksindustrin i Jönköping 1863 och flyttat till Stockholm och Johan lämnade tändsticksbranschen under samma tid, antar man att de båda bröderna sålde sina aktier i Jönköpings tändsticksfabrik under samma period. Ombildningen av deras företag till aktiebolag hade skett 1857.

Bröderna Carl Edvard och Carl Frans Lundströms far var Johan Petter Lundström (1783–1868), boktryckare och tidningsutgivare i Jönköping. Det är okänt om Johan Edvard bildade någon egen familj.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]