August Kullberg

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
August Kullberg
Född1 maj 1852[1]
Norra Solberga församling[1]Sverige
Död27 februari 1913[1] (60 år)
Katrineholms församling[1]Sverige
MedborgarskapSvenskt
SysselsättningAffärsman[1]
Redigera Wikidata
Byst i Katrineholm som föreställer August Kullberg.

August Fredrik Kullberg, född 1 maj 1852 på Knapparps gård i Norra Solberga socken, Jönköpings län, död 27 februari 1913 i Katrineholm, var en svensk köpman.

August Fredrik Kullberg var son till fanjunkaren och fabrikören August Kullberg i Smålands Anneberg. Han grundlade, efter några år som chef för och delägare i Annebergs tändsticksfabrik i Smålands Anneberg, år 1878 i Katrineholm grosshandelsfirman Kullberg & Co, som utvecklades till landets största försäljare och exportör av svenska lantbruksmaskiner. Han anses även i övrigt ha haft stor betydelse för Katrineholms utveckling. Kullbergs arvingar skänkte 1914 till dåvarande municipalsamhället Katrineholm Kullbergska sjukhuset ("Aug. och Josephine Kullbergs minne"), som togs i bruk 1 juni 1916. År 1922 överläts det av Katrineholms stad till landstinget i Södermanland, som alltjämt driver det.

Framför järnvägsstationen i Katrineholm finns en byst föreställande Kullberg med inskriptionen: "Han gav svensk plog åt svensk jord och grundval åt framtida stad".

I Katrineholm firas numera "Kullbergdagen" på sommaren med visning av Kullbergska huset och berättelser om hans liv och gärning. Katrineholms kommuns hemsida skriver så här: "August Kullberg var smålänningen som kom till Sörmland på 1870-talet för att köpa virke av bönderna och transportera det på den nya järnvägen till familjens tändsticksfabrik i Anneberg. Men Kullberg nöjde sig inte med detta; han blev en av Katrineholms största entreprenörer genom sitt företag Kullberg & Co, den ledande grossisten på jordbruksmaskiner i Europa. 1902-1904 lät han uppföra Kullbergska huset som huvudkontor för företaget och som privatbostad. Kullberg var aktiv i det unga järnvägssamhällets utveckling mot stad och 1914, året efter hans död donerades tomtmark och grundplåten så att Kullbergska sjukhuset kunde uppföras i Katrineholm."

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b c d e] August F Kullberg, Svenskt biografiskt lexikon, Svenskt Biografiskt Lexikon: 11848

Litteratur[redigera | redigera wikitext]