Medborgarplatsen (tunnelbanestation)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Stockholm metro symbol.svgMedborgarplatsen
Medborgarplatsen tunnelbana 2009.jpg
Stationsinformation
KommunStockholms kommun (Innerstaden)
TunnelbanaStockholms tunnelbana
Invigd1933, 1950
Kapacitet
Antal spår2 st
Antal plattformar1 st
Antal passagerare21 600/vardagsdygn[1]
Förbindelser
LinjeGröna linjen
Anslutande linjerBuss
Läge
Avstånd från Slussen600 meter
Djup under marknivå6–18 m
StationssignaturMBP
Föregående stationSlussen
Efterföljande stationSkanstull
Övrigt
Konstnärlig utsmyckningGunnar Söderström och Mari Pårup
Linjekarta
Medborgarplatsen Tunnelbana.png

Medborgarplatsen är en station inom Stockholms tunnelbana som trafikeras av Gröna linjen och ligger mellan stationerna Skanstull och Slussen. Avståndet från Slussen är 600 meter. Stationen ligger öster om Götgatan vid MedborgarplatsenSödermalm i Stockholms innerstad.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Denna station och Skanstull är de äldsta underjordiska stationerna i tunnelbanenätet. Båda stationer öppnades 1 oktober 1933, denna under namnet Södra Bantorget. Södertunneln för den nya banan hade byggts i öppet schakt under torget och Götgatan. Själva banan Slussen–Skansbron kallades redan då Tunnelbanan. Den trafikerades då av spårvagnar som utgjorde den första tunnelbanan mellan Slussen och Ringvägen. Namnbytet till Medborgarplatsen skedde år 1944.

År 1950 byggdes stationen om och förlängdes i den norra änden för de nya tunnelbanetågen. Arkitekter var Holger Blom och Gunnar Lené. Den blev inte klar till den 1 oktober, då trafiken med de nya tågen började, utan öppnades den 1 november i sitt nya skick. Man kan fortfarande se fästena för spårvägens kontaktledningar i taket över spåren.

Stationen ligger under Götgatan från Folkungagatan till Noe Arksgränden invid Björns trädgård.

Plattformen ligger 6–18 meter under marken (men 17 meter över havet; medianen är 16,8 meter för hela t-banan) och har entréer från Folkungagatan 45 och 47 samt Björns trädgård. Den senare ingången öppnades den 29 november 1995.

Väggarna på stationen har gult kakel, delvis i original från 1930-talet. Gunnar Söderström utförde färgsättningen av pelare. I den södra biljetthallen finns väggdekor och golvmosaik av Mari Pårup från 1997.[2]

Galleri[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]