Alvik (tunnelbanestation)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Stockholm metro symbol.svgAlvik
Alvik metro station entrance.jpg
Entrén till stationen.
Stationsinformation
KommunStockholms kommun (Västerort)
TunnelbanaStockholms tunnelbana
Invigd26 oktober 1952
Kapacitet
Antal spår4 st, varav 2 för Nockebybanan
Antal plattformar2 st
Antal passagerare20 100 personer/vardag[1]
Förbindelser
LinjeGröna linjen
Anslutande linjerSpårvagn Spårvagn: 30 och 31, 12, Buss
Läge
Avstånd från Slussen8,0 km
Djup under marknivå0 m
StationssignaturALV
Föregående stationStora mossen
Efterföljande stationKristineberg
Övrigt
Konstnärlig utsmyckningHenjasaj Koda, stål, diabas. Inspiration från Zen-filosofin
Linjekarta
Alvik Tunnelbana.png

Alvik är en tunnelbanestation i stadsdelen Traneberg precis på gränsen mot stadsdelen Alvik i Västerort inom Stockholms kommun. Stationen trafikeras av tunnelbana 1 (gröna linjen), Nockebybanan och Tvärbanan.

Från 1914, då området var del av Bromma landskommun, passerade spårvägen Alvik som då var en grenstation för spårvagnarna, där linje 11 (Ängbybanan, från 1944) gick till Islandstorget, linje 12 (Nockebybanan) till Nockeby och (fram till år 1950) linje 13 (Ulvsundabanan) till Ulvsunda. Ängbybanan öppnade år 1944 och byggdes som tunnelbana, men trafikerades som spårväg till 1952.

Alviks tunnelbanestation togs i bruk i oktober 1952, då sträckan HötorgetVällingby invigdes. Samtidigt blev Nockebybanan en anslutningslinje med byte direkt över plattform. Avståndet till station Slussen är åtta kilometer.

Stationen har två plattformar utomhus. De yttre spåren används för tunnelbanan och de inre för Nockebybanans spårvagnar. Tvärbanans spårvagnar har sin hållplats under plattformarna utanför den västra entrén. Entré finns i väster från Vidängsvägen och Alviks torg samt i öster från Tranebergsvägen. En mindre bussterminal finns i anslutning till stationen.

Alvik är den största knutpunkten för spårtrafiken i Västerort. Inpasserande genom spärren var en vinterdag år 2005 cirka 22 600 personer[2] Av de 4 000 påstigande på Nockebybanan (vars hållplats ligger innanför spärrlinjen) tillhörde en del dessa inpasserande, men de flesta var omstigande från tunnelbanan. Tvärbanan (vars hållplats ligger utanför spärrlinjen) hade 4 300 påstigande.

Henjasaj Koda skapade den konstnärliga utsmyckningen. Flera konstverk skapar en enhet, inspirerad av zenbuddhism. Materialet består av bland annat skånsk diabas och cortenstål.[3]

Galleri[redigera | redigera wikitext]

Galleri av den konstnärliga utsmyckningen av Henjasaj Koda[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]