Hoppa till innehållet

Hötorget (tunnelbanestation)

Hötorget
Perrongen år 2021
Stationsinformation
KommunStockholms kommun (Innerstaden)
TunnelbanaStockholms tunnelbana
Invigd26 oktober 1952
Kapacitet
Antal spår2 st
Antal plattformar1 st
Antal passagerare33 600 personer/vardag[1]
Förbindelser
LinjeGröna linjen
Läge
Avstånd från Slussen1,5 km
StationssignaturHÖT
Föregående stationRådmansgatan
Efterföljande stationT-centralen
Övrigt
Konstnärlig utsmyckningGun Gordillo, vit neon
Linjekarta

Hötorget är en tunnelbanestation i Stockholms city, belägen i anslutning till torget med samma namn. Den trafikeras av gröna linjen och ligger mellan stationerna T-centralen och Rådmansgatan. Stationen ligger under Sveavägen vid Kungsgatan mellan Oxtorgsgatan och Apelbergsgatan. Avståndet till station Slussen är 1,5 kilometer.

Stationen öppnades den 26 oktober 1952, som ändstation för den samma datum invigda tunnelbanan till Vällingby. Den ritades av arkitekten Gunnar Lené.

Stationen hade de första åren namnet Kungsgatan. Eftersom Kungsgatan är över en km lång var namnet opraktiskt ur orienteringssynpunkt. I samband med att "sammanbindningsbanan" till Slussen invigdes den 24 november 1957 fick därför stationen det nuvarande namnet.

Stationen har tre nedgångar:

  • i norr från Tunnelgatan 5 eller Sveavägen 29.
  • i mitten från Kungsgatan 38–41, här finns ett underjordiskt torg med flera butiker och affärer.
  • i söder från Sveavägen 18 eller Hötorgsgången.

Stationen har ett mycket högt bevarandevärde med en välbevarad 1950-tals arkitektur, med bland annat ursprungligt kakel i sju olika blå nyanser (från den nu nedlagda välkända fabriken Upsala-Ekeby), gjutna originalskyltar med reliefbokstäver och de välkända rödorangea papperskorgarna som förr fanns vid alla stationer/hållplatser. För närvarande (2023) pågår en restaurering av plattformsrummet.

År 1998 invigdes Gun Gordillos konstverk på stationen. Konstverket består av 103 linjer av vita neonrör monterade i olika nivåer i taket. Det vita ljuset lyser med 5 olika toner.[2]

Bilder[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]