Johannes Elmblad

Från Wikipedia
Johannes Elmblad
Johannes Elmblad. Fotografi publicerat i Hvar 8 dag med anledning av hans bortgång 1910.
FödelsenamnJohannes Wilhelm Samuel Elmblad
Födelsedatum29 maj 1853
FödelseortKärda socken
Dödsdatum4 december 1910 (57 år)
DödsortVäxjö
MakaSigrid Elmblad
FöräldrarPer Magnus Elmblad
Genreopera
Rollbas, regissör
År som aktiv18781906

Johannes Wilhelm Samuel Elmblad, född den 29 maj 1853 i Kärda socken, död den 4 december 1910 i Växjö,[1] var en svensk operasångare (bas) och regissör.

Elmblad var elev vid konservatoriet i Stockholm under Julius Günther och Fritz Arlberg samt i utlandet under Julius Stockhausen och Pauline Viardot-García.

Efter att först ha framträtt som konsertsångare runt om i Europa och Australien var Elmblad 1879–97 knuten till ett flertal större tyska sångscener och uppträdde dessutom åtskilliga gånger vid festspelen i Bayreuth. Han var anställd som regissör och sånger vid Operan i Stockholm 1897–1902 och därefter fram till 1906 som regissör bland annat i New York.

Elmblad gjorde ett stort antal glansfulla sångroller, men hans stämma blev mest uppskattad i hans tolkningar av baspartierna i Wagners operor. Till rollerna hörde Hunding i Valkyrian, Fafner i Rhenguldet, Hagen i Ragnarök, Daland i Den flygande holländaren, Marke i Tristan och Isolde och Pogner i Mästersångarna i Nürnberg. Bland roller i operor av andra kompositörer fanns Sarastro i Trollflöjten, Brogni i Judinnan, Falstaff i Muntra fruarna i Windsor och Marcel i Hugenotterna.

Johannes Elmblad tilldelades medaljen Litteris et Artibus 1897.[2] Han var son till Per Magnus Elmblad och gift med Sigrid Elmblad, samt bror till Magnus Elmblad. Makarna Elmblad är begravda på Norra begravningsplatsen utanför Stockholm.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Dödsnotis i Nordisk familjebok (andra upplagans supplement, 1923)
  2. ^ Svenska Dagbladet, 4 april 1897, sid. 2

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]