Kågeröd

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För andra betydelser, se Kågeröd (olika betydelser).
Kågeröd
Tätort
Kågeröds kyrka
Land Sverige Sverige
Landskap Skåne
Län Skåne län
Kommun Svalövs kommun
Distrikt Kågeröds distrikt
Koordinater 55°59′59″N 13°5′17″Ö / 55.99972°N 13.08806°Ö / 55.99972; 13.08806
Area 179 hektar (2020)[1]
Folkmängd 1 544 (2020)[1]
Befolkningstäthet 8,6 inv./hektar
Tidszon CET (UTC+1)
 - sommartid CEST (UTC+2)
Tätortskod T3544[2]
Beb.områdeskod 1214TB102 (1960–)[3]
Geonames 2702683
Ortens läge i Skåne län
Red pog.svg
Ortens läge i Skåne län
SCB:s bebyggelseområdesavgränsning
Redigera Wikidata

Kågeröd är en tätort i Svalövs kommun och kyrkby i Kågeröds socken i Skåne. Kågeröd ligger på den bokskogsbeväxta Söderåsens sydvästra sluttning. Samhället genomflytes av Vege å i dess övre lopp.

Samhället[redigera | redigera wikitext]

Kågeröd var ursprungligen kyrkby, som 1886 fick station på banan Malmö-Billesholm. 1935 hade stationssamhället 450 innevånare enligt STF ortslexikon 1935. 1953 hade samhället växt till 750 innevånare enligt STF ortslexikon 1953. Utanför tätorten finns motorsportbanan Ring Knutstorp. Vid anläggningen finns även en stugby och servicebyggnad.

Historia[redigera | redigera wikitext]

I Kågeröd finns Kågeröds kyrka som är sevärd med sengotiska valvmålningar och intressanta inventarier. Den kände astronomen Tycho Brahe föddes 1546 på godset Knutstorp som ligger vackert inbäddat i lövskog och eklundar öster om Kågeröd. Det stora godset har anor från 1300-talet och kom att spela en viktig roll under de dansk-svenska krigen på 1500- och 1600-talet.

Fram till första delen av 1800-talet bestod Kågeröd endast av kyrkan och fem gårdar, inkluderat prästgården och klockargården. Åtta torp fanns i byns omgivning och vid vägkorset i byns mitt fanns en bykrog. Kågeröd var en av få flergårdsbyar vid Söderåsen. Mejeriverksamheten har alltid varit betydelsefull för byn. Torrmjölkshanteringen startades på 1920-talet och är än idag en av de större arbetsplatserna på orten.

Sedan början av 1900-talet har Kågeröd haft en jämn befolkningsökning med cirka 100 invånare per decennium. Under 60- och 70-talet var ökningen något större för att sedan, vid början av 80-talet, stagnera. Samhällets bebyggelse är av senare tid. Bebyggelsen utveckling skedde efter järnvägens tillkomst. Bebyggelsen i tätorten består främst av villor. Kågeröd är den tredje största tätorten i Svalöv. Avståndet från orten till är 11 km till Svalöv, 35 km till Helsingborg och 30 km till Landskrona.

Kågeröds mejeri - Milkfood- AM Foods[redigera | redigera wikitext]

Mejeriet beskrivs i Svenska orter : Atlas över Sverige 1932 som ett aktiebolag med taxeringsvärde på 54 000 kr.[4] Mejeriet blev största företaget i Kågeröd med sin stora torrmjölksfabrik. Fabriken, som då hette Milkfoods ägdes av familjen Mazetti och var viktig i deras chokladproduktion. Milkfood hade 1979 103 anställda, På fabriken tillverkades en tid Dumle-klubban.[5] [6] Torrmjölkstillverkaren såldes efter detta till Arla Foods. 1996 sade Arla upp 40 personer på fabriken i Kågeröd.[7] 2004 sålde Arla fabriken till Barry Callebaut.[8] Denna fabrik har varit största arbetsgivaren på orten och betytt mycket för samhällets utveckling.

Ett annat andelsägt mejeri startade i Möllarp 1954. 1968 flyttade man till Kågeröd där man 1975 även byggde en vasslefabrik i anslutning till det nya mejeriet. I slutet av 1980-talet bedrevs samarbete med Åstorps mejeri under namnet Söderåsens ysterier. Kågeröds mejeriprodukter var andelsmejeri ända fram till 2000. 2001 köpte Skånemejerier hela verksamheten.[9] Skånemejerier lade ner produktionen i Kågeröd och 16 anställda förlorade jobbet 2003. Mejeriet i Kågeröd var på sista tiden känt för att ha producerat Skånemejeriers ekologiska sortiment och Åsens mjölk som levereras på tvålitersdunkar. Under sista året hade det ekologiska sortimentet fyrdubblats och det hade gått bra för dunkmjölken. Skånemejerier ledning motiverar dock nedläggningen med att Kågerödsmejeriets kapacitet inte räckt till och att man därför bestämt att flytta produktionen till Malmö.[10]

Kommunal serviceinstitutioner[redigera | redigera wikitext]

Det första ålderdomshemmet uppfördes 1930 av Kågeröds landskommun och hade ett vackert läge till trevnad för de gamla. Dagens äldreboende heter Åsgården och är ett särskilt boende som är centralt beläget i Kågeröd. Åsgården har 37 lägenheter med egen uteplats varav en är en tvårumslägenhet som möjliggör parboende. Varje avdelning har gemensam matsal och uteplats samt gemensam och avgränsad trädgård. En av tre avdelning är särskilt anpassad för personer med demensdiagnos.

Ekdungens förskola i Kågeröd ligger naturskönt och lummigt uppe i Kågerödslund. Utöver förskola erbjuds även dagbarnvårdare som ett barnomsorgsalternativ. En uteavdelning av har startats och denna har sin bas i Kågerödslund.

Centralskolan byggdes efter att Kågeröds storkommun bildats 1952 och togs i bruk hösten 1954. Skolan heter idag Lunnaskolan och beskrivs så här av Svalöv kommuns hemsida om Kågeröd: "Skolan i Kågeröd heter Lunnaskolan och byggdes 1954. Det är en låg- och mellanstadieskola med cirka 200 elever. Här finns också byns bibliotek. Skolan byggdes om och moderniserades under 2008. Intill skolan finns en idrottshall som håller internationella mått. Lunnahallen i Kågeröd finns på Ekgatan. Hallen är lämplig för gymnastik, tennis, badminton, basket, innebandy, volleyboll, handboll och fotboll. I hallen finns en läktare med plats för cirka 300 personer. Mått: 40x20 meter.

Näringsliv[redigera | redigera wikitext]

Kågeröd är den företagstätaste orten i kommunen med många arbetsplatser i förhållande till ortens storlek. Ett sextiotal företag är samlade i den aktiva företagsföreningen. Näringslivsutvecklingen i Kågeröd hänger starkt samman med utbyggnaden av väg 109, vilken skulle ge Kågeröd goda kommunikationer i ett stråk från Helsingborg till mellanskåne. Det finns tre större verksamhetsområden på orten. Det största är uppbyggt längs järnvägen i nordväst av samhället och syns påtagligt vid närmande av orten norrifrån. Här finns den största arbetsplatsen, Barry Callebaut. Det andra området ligger i söder men även det i anslutning till järnvägen. Det östra ligger inne i grönska och exponeras mindre.[11]

Barry Callebaut[redigera | redigera wikitext]

Barry Callebauts chokladfabrik invigdes 2011 efter ombyggnad. Företaget tror sig öka kapaciteten till nästan det dubbla. Det innebar en stor satsning och har kostat cirka 76 miljoner svenska kronor. Barry Callebauts tog över fabriken i Kågeröd 2004 och där tillverkas nu chokladpulver. Företaget har fått en kund som ska sälja deras pulver i USA. Fabriken har en lång historia i Kågeröd. Byn är nästan uppbyggd runt fabriken.Sedan Barry Callebauts tog över fabriken 2004 har antalet anställda på fabriken har gått från ungefär 65 stycken till 110. 2011. 2019 hade fabriken 93 anställda. Fabriken i Kågeröd är i stort sett den enda av Barry Callebauts fabriker som producerar chokladpulver. Därför är Kågeröd den naturliga platsen för en utveckling av detta.[12]

Lydotec AB[redigera | redigera wikitext]

Christer Svensson, grundare till Åstorps Rostfria (1988),och hans son Johan Landin flyttade sin verksamhet från Åstorp till KG Lyftens före detta lokaler i Kågeröd.

Olle Olsson, grundare till KG Lyften, och hans son Stefan Olsson har sedan 1996 jobbat med Industrilyften. Verksamheten växte sig för stor i sin kostym,och många underleverantörer anlitades. Samarbete mellan Industrilyften och ÅRFAB startades 2003. Industrilyften flyttade sin verksamhet till ÅRFAB´s lokaler. ÅRFAB bytte namn till LYDOTEC AB. 2011 sålde Christer Svensson sin andel till Magnus Jorsell. Han hade tidigare sysslat med industriservice. Lydotec AB är ett företag specialicerat på att förädla rostfritt material. Företaget har 24 st anställda och har produktion och kontor i Kågeröd. Vi levererar till företag inom livsmedels- och läkemedels branschen.[13]

Kågeröd Flak & Svets AB[redigera | redigera wikitext]

Jan Borg grundade Kågeröd Flak & Svets 1986. Planen var att han skulle driva företaget ensam med bara en anställd. Verksamheten växte och hade 14 anställda 2013. Idag drivs företaget vidare av grundarens son Tonny Borg. Hos personalen finns nu samlad erfarenhet och kompetens inom tillverkning, montering och reparation av kranar, flak och andra karosserier.

Nimo KG AB[redigera | redigera wikitext]

Nimo-KG AB grundat som aktiebolag 1963 är beläget i Kågeröd i södra Sverige, hade 10 anställda och omsatte cirka 36 miljoner kronor under 2011/2012. Nimo-KG har sitt ursprung i bysmedjan i Kågeröd. Under varumärket Kå-Ge tillverkades bland annat gengasaggregat och brandbilspåbyggnader.1958 köpte Seth Hermansson smedjan av bröderna Selander. Företaget inriktade sig på hanteringsutrustning för livsmedelsindustrin och annan tillverkningsindustri under varumärket Kå-Ge Lyften. 1963 ombildas företaget till aktiebolag, AB Hermanssons mekaniska.1970 köps företaget av Olle Olsson och han vidareutvecklar verksamheten med hanteringsutrustning.1976 växer företaget ur smedjan mitt i byn och inviger en ny verkstad. Verkstaden blir på nytt för liten 1986 och nya lokaler invigs på Böketoftavägen 25 1988 byter företaget namn till KG-Lyften AB. Företaget köps 1990 av Nimoverken AB, en samarbetspartner och leverantör av rostfria behållare. Företaget byter namn till Nimo-KG Transportsystem AB. Kenneth Hallqvist blir ny VD. Företaget blir 1999 ett renodlat ingenjörsföretag och flyttar till ett kontor på Bygatan 9. Tillverkningen sker härefter i ett nätverk av leverantörer, såväl i närområdet, som i övriga landet och Europa. Företagets namn ändras till Nimo-KG AB 2010. Martin Olsson med 15 år erfarenhet i bolaget blir ny VD 2013. Företaget får 2014 sin största order någonsin från Findus som uppdaterar sin produktionsanläggning i skånska Bjuv. Nimo-KG flyttar 2015 in i nya, större kontorslokaler i Kågeröd.[14]

Söderåsens Mur & Kakel[redigera | redigera wikitext]

Söderåsens Mur & Kakel bildades 1997 och ombildades 2000 till aktiebolag. Företaget har 2020 25 st anställda. Företaget är ett entreprenadbolag med inriktning på murning, puts och kakel- samt flytspackelarbete. Företaget utför entreprenader i hela Skåne och upp i södra Halland.

Andra mindre företag[redigera | redigera wikitext]

I Kågeröd har Ramirent ett uthyrningskonto, Techma driver en affär med makinhandel, järnvaror, färg och glas. Cederbergs Åkeri i Karlstad har ett mindre åkeri på orten, liksom flera andra mindre åkerifirmor. Knutstorps Skog AB bildades 19 november 1990 och har 2020 tre anställda. Aktiekapitalet är på 100 000 kr och företagets leds av familjen Wachtmeister på Knutstorp. Skogen på Knutstorp används främst till sågtimmer, massaved och energi och är certifierad enligt PEFC och FSC. Då skogen drivs långsiktig satsas det på många olika trädslag som ska hålla en hög virkeskvalitet. Söderåsens Hästklinik i Stenestad drivs av veterinär Göran Rydén med specialistkompetens i Hästens sjukdomar .Han har arbetat i 14 år som chef för Stenestad Hästklinik.

Affärer[redigera | redigera wikitext]

BVL Söderåsen (BVL står för bygg, villa och lantbruk) .Familjen Sjögren startade BVL Söderåsen 2007, då de köpte Lantmännens gamla Granngårdenbutik och döpte om den. Företaget och våra anställda har erfarenhet av byggbranschen.

Kågeröds Handelsförening Ekonomisk förening drev Coop Konsum butiken i Kågeröd till 2019. Föreningen grundades 2 maj 1907 och var en självständig konsumförening till att den upplöstes genom fusion 13 november 2019 med Kristianstad Blekinge Konsumentförening.[15] Investeringsbehov på 8-10 miljoner i nya kylar och frysar tvingade föreningen till fusion med den stora regionala konsumentföreningen. Butiken i Kågeröd har service i form av livsmedelsbutik, post, spel och apotek. Konsumbutiken satsar på närodlade varor. Föreningen hade vid fusionen cirka 1200 medlemmar. Förenings historik Kågeröds handelsförening 50 år : några axplock och minnesbilder ur föreningens tillvaro[16]

2006 höjde Coop Sverige, på grund av dålig lönsamhet, avgifterna för medlemsbutikerna till nästan det dubbla. Föreningen i Kågeröd beslutade sig för att nysatsa.. Butiken renoverades, organisationen gjordes om, sortimentet förändrades, fokus på ekologiska varor, bättre leverantörer togs in, priserna pressades. Kunderna var nöjda och omsättningen ökade. Det var en framgång men sen kom problem med rån. I augusti 2014 rusade en beväpnad man in i butiken, hotade den ensamma kassörskan och försvann med en ansenlig summa pengar. Ytterligare ett rån senare samma år. Butiken fick installera ett kontantfritt system. Byborna tog initiativet att skydda sin butik.[17]

Kommunikationer[redigera | redigera wikitext]

Resor från Kågeröd med allmänna kommunikationer erbjuds med dagliga bussförbindelser. Buss 230, med byte till linje 250 i Bjuv, trafikerar sträckan Teckomatorp-Helsingborg via Svalöv, Kågeröd, Billesholm och Bjuv. Bussförbindelser finns alltså till Svalöv och vidare till Teckomatorps station, samt till Billesholm. I december 2021 återöppnade den tidigare nedlagda järnvägsstationen och från denna går ett tåg i timmen i båda riktningarna till Åstorp och Malmö via Kävlinge och Lomma.[18]

Idrott och föreningar[redigera | redigera wikitext]

Kågeröds BOIF[redigera | redigera wikitext]

Den 25 april 1934 kallades till möte i Kågeröd. På detta möte skulle frågan om idrotten i Kågeröd lösas. I Kågeröd hade tidigare Kågeröds Gymnastik och Idrottsförening verkat, men under trettiotalets början hade denna verksamhet tynat bort.Mötet beslutade att en helt ny förening skulle bildas och namnet på föreningen blev Kågeröds Boll och Idrottsförening. Förste ordförande hette Erik Johansson. Förutom fotboll hade föreningen allmän idrott och även cykel på aktivitetslistan. 1935 beviljades föreningen inträde i Skånes Fotbollförbund. På 30-talet avancerade representationslaget till Skåneserien, division III. Kurt Bergsten från Landskrona blev föreningens första riktiga tränare. Under 50-talet så var behovet av en ny idrottsplats stort.1960 kunde Kågeröds BOIF få färdigt en ny hemmaarena,som fick namnet Kågeröds Idrottsplats. Idag heter den Brahevallen. Störreframgångar för Kågeröds BOIF kom på 70-talet. 1973 gick laget upp i division V och 1977 blev det serieseger och uppflyttning till division IV. Kågeröds BOIF fick nyinvigda idrottsplatsen efter ombyggnad 1995. Klubbstugan hade fått samlingslokal och cafeteria. 2004 i samband med att Kågeröds BOIF firade 70 år med serieseger. 2013 kom vändningen för Kågeröds BoIFs seniorer .En kompetent tränare, Johan Isgren som fick ihop en bra trupp och fick truppen att dra åt samma håll. 2015 kommer alltid att vara ett historiskt år för Kågeröds BoIF, det var nämligen då som man ta klivet upp i division 3. Som debutanter i division 3 kunde man till slut knipa en sjätte placering i tabellen 2016. 2017 var 3-äventyret över. På ungdomssidan finns det lag representerade från knatteålder och upp till och med 15 år. Föreningen har även 2 stycken tjejlag, detta i samarbete med Röstånga IS och Svalövs BK. Här finns lag i åldrarna F13 och F15.[19] Föreningen har gett ut en historik Kågeröds boll- o. idrottsförening 1934-1964.[20]

Kågeröds BTK[redigera | redigera wikitext]

Bordtennis har spelats i Kågeröd sedan mitten av 1930-talet. Kågeröds BTK bildades den 22 februari 1945. Ett 30-tal medlemmar bröt sig ur Kågeröds Idrottsförening för att kunna ägna sig mer åt just bordtennis. Klubbens första ordförande var Allan Nordahl Styrelsen har skiftat genom åren, men flera personer har varit med i många år. Ebbe Johansson blev ordförande i KBTK 1946 och var sedan också ordförande i bordtennisklubbens supporterklubb i hela 25 år. I början på 1960-talet så kom Sten Persson och Gösta Nordahl att ha ledande roller i föreningen in på 1980-talet. 1944-1950 var spellokalen ett uthus som låg nere vid ån, fru Karlssons uthus. Från 1950 till 1979 höll klubben till i gamla Folkets Hus, som låg mitt emot dagens Pump-mack. Sommaren 1979 byggdes bordtennishallen i Kågeröd [21]

Kågeröds tennisklubb[redigera | redigera wikitext]

Kågeröds tennisbanor heter Kågerödslund, det är en grusbana son drivs av Kågeröds Tennisklubb

Ridhus[redigera | redigera wikitext]

Kågeröds Ridhusförening drivs i samarbete med Ryttarföreningen. Kågeröds ridhus byggdes av ideella krafter i mitten på 80-talet och drivs och förvaltas sedan dess av en egen förening. Kågeröds Ryttarförening är ridhusföreningens största hyresgäst och klubbarna har ett mycket nära samarbete.Ridhuset sköts och drivs helt av ideella krafter.[22]

Fritid och kultur[redigera | redigera wikitext]

Fritidsutbudet är varierat och tillgången till fritids- och idrottsanläggningar är god. Det finns idrottshall med hoppgrop för gymnasterna, bordtennishall, idrottsplats, inomhusskjutbana för luftgevär och ridhus. I närheten av Kågeröd finns dessutom Ring Knutstorp, Klåveröds Skidcentrum som Klåveröds skidklubb driver, samt jaktskyttebana och skjutbana med Kågeröds skyttegille. Tillgången till samlingslokaler är god. Det finns ett 15-tal föreningar varav merparten ägnar sig åt någon idrott. Vid Finnstorp (strax norr om Kågeröd) håller Söderåsens friluftsklubb på att bygga upp ett motionscentra vid före detta hemvärnsgården. Utbudet av kulturaktiviteter är begränsat. PRO har en förening i Kågeröd. Det finns ett modernt och välutrustat filialbibliotek som ligger i Lunnaskolan.

Befolkningsutveckling[redigera | redigera wikitext]

Befolkningsutvecklingen i Kågeröd 1960–2020[23]
År Folkmängd Areal (ha)
1960
  
920
1965
  
1 004
1970
  
1 127
1975
  
1 246
1980
  
1 375
1990
  
1 441 161
1995
  
1 400 162
2000
  
1 410 162
2005
  
1 413 163
2010
  
1 446 161
2015
  
1 516 179
2020
  
1 544 179

Referenser[redigera | redigera wikitext]

 1. ^ [a b] Statistiska tätorter 2020, befolkning, landareal, befolkningstäthet per tätort, Statistiska centralbyrån, 24 november 2021, läs online.[källa från Wikidata]
 2. ^ Befolkning i tätorter 1960-2010, Statistiska centralbyrån, läs online, läst: 19 februari 2014.[källa från Wikidata]
 3. ^ Kodnyckel för SCB:s statistiska tätorter och småorter - Koppling mellan gammalt och nytt kodsystem, Statistiska centralbyrån, 11 november 2021, läs online.[källa från Wikidata]
 4. ^ ”Kågeröd”. Runeberg.org. Utgiven 1932. http://runeberg.org/svorter/sydbesk/0702.html. Läst 7 maj 2020. 
 5. ^ ”Lärde sig leva med Jantelagen”. Helsingborgs Dagblad. 15 oktober 2009. https://www.hd.se/2009-10-15/larde-sig-leva-med-jantelagen. Läst 12 maj 2020. 
 6. ^ ”Dumleklubban godare när den gjordes i Kågeröd”. Lokaltidningen Svalöv. 15 augusti 2019. https://www.e-pages.dk/landskrona/1263/5. Läst 12 maj 2020. 
 7. ^ [https://www.dn.se/arkiv/ekonomi/40-jobb-bort-vid-arla-i-kagerod/ ”40 jobb bort vid Arla i Kågeröd Publicerad 1996-03-19”]. DN. 19 mars 1996. https://www.dn.se/arkiv/ekonomi/40-jobb-bort-vid-arla-i-kagerod/. Läst 12 maj 2020. 
 8. ^ ”Arla Foods säljer dotterbolaget AM Foods”. Arla Foods. 5 juli 2004. https://www.arla.se/om-arla/nyheter-press/2004/pressrelease/arla-foods-saeljer-dotterbolaget-am-foods-83746/. Läst 12 maj 2020. 
 9. ^ Birgitta Johansson (28 augusti 2003). ”Sista mjölken lämnar mejeriet i Kågeröd”. Helsingborgs Dagblad. https://www.hd.se/2003-08-28/sista-mjolken-lamnar-mejeriet-i-kagerod. Läst 8 maj 2020. 
 10. ^ ”Skånemejerier i Kågeröd läggs ned”. Mål och medel Sv Livsmedelsarbetarförbundet. Nr 2 2003. https://malmedel.nu/ovriga-nyheter/skanemejerier-i-kagerod-laggs-ned/. Läst 7 maj 2020. 
 11. ^ [http://www.svalov.se/download/18.34c7ffa157e68bd680b1707/1477654789756/Kågeröd141006.pdf ”TILLVÄXTPROGRAM Nära naturen Kågeröd”]. Svalövs kommun. februari 2013. http://www.svalov.se/download/18.34c7ffa157e68bd680b1707/1477654789756/Kågeröd141006.pdf. Läst 11 maj 2020. 
 12. ^ ”Ännu mera doft av choklad i Kågeröd”. Helsingborgs Dagblad. 17 november 2011. https://www.hd.se/2011-11-17/annu-mera-doft-av-choklad-i-kagerod. Läst 11 maj 2020. 
 13. ^ ”Om oss”. Lydotec AB. ?. http://www.lydotec.se/kontakta/om-oss-335552. Läst 11 maj 2020. 
 14. ^ ”Historia Nimo KG”. Nimo KG. ?. https://www.nimo-kg.se/om-oss/. Läst 12 maj 2020. 
 15. ^ ”Kågeröds Handelsförening Ekonomisk förening”. Ratsit. 8 maj 2020. https://www.ratsit.se/7440000953-Kagerods_Handelsforening_Ekonomisk_forening. Läst 8 maj 2020. 
 16. ^ Kågeröds handelsförening 50 år : några axplock och minnesbilder ur föreningens tillvaro. Kågeröd: Föreningen. 1957. sid. 15 sidor. Libris 17590648 
 17. ^ ”Medborgargarde skyddar byns butik”. Sydsvenskan. 15 november 2014. https://www.sydsvenskan.se/2014-11-15/medborgargarde-skyddar-byns-butik?redirected=1. Läst 8 maj 2020. 
 18. ^ Trafikverket. ”Söderåsbanan, Åstorp–Teckomatorp, utbyggnad för persontrafik”. Trafikverket. https://www.trafikverket.se/nara-dig/skane/vi-bygger-och-forbattrar/soderasbanan/. Läst 10 april 2020. 
 19. ^ ”Om Kågeröds BoIF Historia”. Kågeröds BOIF. odaterat. https://www.laget.se/kagerodsboif/About. Läst 7 maj 2020. 
 20. ^ Kågeröds boll- o. idrottsförening 1934-1964.. Ljungbyhed: Föreningen. 1964. sid. 56 sidor. Libris 1874317. Läst 12 maj 2020 
 21. ^ ”Historik”. Kågeröds Bordtennisklubb. 4 oktober 2017. https://www.kbtk.nu/foreningsinformation/Historik/. Läst 7 maj 2020. 
 22. ^ ”Kågeröds Ridhusförening”. Kågeröds Ridhusförening. odaterat. https://www.kagerodsrf.se/Ridhusforeningen1/ridhusforeningen/. Läst 7 maj 2020. 
 23. ^ ”Landareal per tätort, folkmängd och invånare per kvadratkilometer. Vart femte år 1960 - 2016”. Statistiska centralbyrån. Arkiverad från originalet den 13 juni 2017. https://web.archive.org/web/20170613011648/http://www.statistikdatabasen.scb.se/pxweb/sv/ssd/START__MI__MI0810__MI0810A/LandarealTatort/?rxid=ff9309f9-7ecb-480f-a73c-08d86b3e56f8. Läst 18 maj 2017.