Kruja

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Utsikt över Kruja.

Kruja är en stad i nordöstra Albanien. Den är centralort i distriktet Krujë och residensstad för Krujëprefekturen. Staden har 19 400 invånare enligt uppgifter från 2004. Jordbruk och turism är huvudnäringar.

Kruja ligger bland höga grönklädda berg på 610 meters höjd som vid bra väder ger en glimt över havet, vilket förklarar stadens smeknamn; Balkongen över Adriatiska havet.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Trakten runt staden har varit befolkad sedan 600 f.Kr. Under antiken beboddes Kruja av den illyriska folkstammen albanoierna, det folk som gav namn åt albanerna. Staden är tidigast omnämnd 879 e.Kr. Den blev år 1190 huvudstad i albanska prinsdömet Arberien. För en kort period ingick staden i det serbiska riket. Efter det osmanska rikets erövring 1479 kallades staden Akçahisar. Staden drabbades 1617 av en jordbävning som i stort sett raserade hela staden men den byggdes upp igen 1832 på order av den osmanske sultanen. På 1800-talet blev Kruja ett slagfält i kampen mot det osmanska riket. Den främste albanske frihetskämpen Georg Kastriota Skanderbeg (1405-1468) föddes i Kruja och är känd för sitt uppror mot osmanerna.

Kultur[redigera | redigera wikitext]

1968 firades 500-årsminnet av den albanske nationalhjälten Skanderbegs död och Kruja förklarades då som "hjältestad".

Kruja är idag en mycket populär turistort och har en av världens äldsta marknader som är över 600 år gammal.

Stadsbild[redigera | redigera wikitext]

Stadsbilden domineras av stadsslottet. Den gamla basaren ligger nedanför stadsslottet. Bland sevärdheter finns även en moské, turkiska bad och folkkonstmuseum.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]