Berat

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För visdiktaren, se Frédéric Bérat.
Världsarv
Berats och Gjirokasters historiska centrum
Utsikt över staden Berat från borgen.
Geografiskt läge
Koordinater 40°42′0″N 19°57′0″Ö / 40.70000°N 19.95000°Ö / 40.70000; 19.95000
Plats Beratdistriktet
Land Albanien
Region* Europa och Nordamerika
Data
Typ Kulturarv
Kriterier iii, iv
Referens 569
Historik
Världsarv sedan 2005 med Gjirokaster  (28:e mötet)
Utvidgat 2008 med Berat
Berats historiska centrum på kartan över Europa
Red pog.svg
Berats historiska centrum
.
* Enligt Unescos indelning.

Berat är en stad i mellersta Albanien; centralort i distriktet Berat och residensstad för Beratprefekturen. Staden hade 44 191 invånare vid folkräkningen 2001.[1]

Staden är lokaliserad vid floden Osum. Man har en bra utsikt över Osumfloden eftersom staden huvudsakligen är belägen vid bergkanten. Staden har textil- och livsmedelsindustri. Den är även biskopssäte för den albansk-ortodoxa kyrkan.

Ursprungligen en illyrisk bosättning, grundades staden under namnet Antipatrea på 300-talet f.Kr och blev en fästning för den illyriska stammen dasaretes. Området har senare varit underställt Romerska riket, Bysans, slaver och Osmanska riket. Berat var för en kort tid huvudstad i det bulgariska riket.

De ursprungliga grekiska namnen blev ersatta av bysantinska namn. Staden fick namnet Pulcheriopolis, efter den östromerske kejsaren Theodosius II:s syster Pulcheria. Dagens namn härrör troligen från serbernas styre av staden och hette då Beligrad (jämför Belgrad), som betyder "den vita staden". Det har även föreslagits att dagens namn är en förvanskning av det äldre namnet Antipatrea som i sin tur är namngivet efter det antika Makedoniens härskare Antipatros.

Stadsbilden domineras av en medeltida fästning, och det finns flera välbevarade stadsdelar från 1700- och 1800-talen. De historika monument som finns kvar är många, även moskéer från olika epoker och åtta mycket gamla stenbroar. Berat förklarades som museistad 1961.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Statoids, Communes of Albania