Saranda

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Utsikt över Sarandas kust.
Strand i Saranda.
Syri i Kaltër, Albanien

Saranda (albanska: Saranda och Sarandë, grekiska: Άγιοι Σαράντα, Ágioi Saránta, italienska: Santi Quaranta) är centralort i distriktet Saranda i Albanien och ligger mitt emot Korfu. Invånarantal är ca. 35 000 invånare. Området lever på fiske, djurskötsel och jordbruk. Centralorten Saranda är en fin och mysig liten stad som av albanerna kallas smekmånadens stad. Nästan 30 % av stadens invånare är en grekisk minoritet och detta märks på en del gator och torg.

På kort avstånd från staden finns vackra områden som Ksmaili och Borsh, vilka är kända för sina fina kullar med citrusfrukter och oliver och som sluttar mot havet. Området lockar också med många små öar i Joniska havet.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Saranda ligger ett par kilometer från Korfu och staden har haft gemensam historia med ön. Dagens stad grundades under osmansk tid ovanpå den antika staden som förstördes av goterna år 552. Saranda har haft olika namn i stadens långa historia. I det antika Grekland var den igenkänd med namnet Anchises, i Romarriket Onchesmus, under bysantinsk tid Hagia Saranda efter ett kloster med samma namn. På grekiska betyder Saranda talet fyrtio som det fick då det sägs att det fanns 40 kyrkor runt klostret, och som även är ett särskilt tal både i kristendomen och islam.

Staden var en viktig militärbas i första världskriget för italienska sjöfarten mellan åren 1915 och 1918. Under denna period kallades staden Pyro av albanerna. Stadens hamn användes som en språngbräda när Italien ockuperade Albanien. Efter juni 1939 under den italienska ockupationen kallades hamnen Porto Edda för att hedra Mussolinis dotter Edda. Under det grek-italienska kriget som följde slogs italienarna tillbaka och staden hamnade under grekisk kontroll fram till Tysklands invasion i Grekland.

Vänorter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Koordinater: 39°52′10″N 20°0′0″Ö / 39.86944°N 20.00000°Ö / 39.86944; 20.00000