Saranda

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Saranda
Officiellt namn: Sarandë
Land Albanien Albanien
Administrativ
enhet
Saranda distrikt
Yta 58,96 km²
Folkmängd 35 000 (2011)
Befolkningstäthet 340/km invånare/km²
Borgmästare Florjana Koka PS
Postnummer 9701-9703
Riktnummer 085
GeoNames 363243

Saranda (albanska: Saranda och Sarandë, grekiska: Άγιοι Σαράντα, Ágioi Saránta, italienska: Santi Quaranta) är centralort i distriktet Saranda i Albanien och ligger mitt emot Korfu. Invånarantal är ca. 35 000 invånare. Området lever på fiske, djurskötsel och jordbruk. Centralorten Saranda kallas av albanerna smekmånadens stad.

På kort avstånd från staden finns områden som Ksmaili och Borsh.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Saranda ligger ett par kilometer från Korfu och staden har haft gemensam historia med ön. Dagens stad grundades under osmansk tid ovanpå den antika staden som förstördes av goterna år 552. Saranda har haft olika namn i stadens långa historia. I det antika Grekland gick den under namnet Anchises, i Romarriket Onchesmus, under bysantinsk tid Hagia Saranda efter ett kloster med samma namn. På grekiska betyder Saranda talet fyrtio som det fick då det sägs att det fanns 40 kyrkor runt klostret, och som även är ett särskilt tal både i kristendomen och islam.

Staden var en viktig militärbas i första världskriget för italienska sjöfarten mellan åren 1915 och 1918. Under denna period kallades staden Pyro av albanerna. Stadens hamn användes som en språngbräda när Italien ockuperade Albanien. Efter juni 1939 under den italienska ockupationen kallades hamnen Porto Edda för att hedra Mussolinis dotter Edda. Under det grek-italienska kriget som följde slogs italienarna tillbaka och staden hamnade under grekisk kontroll fram till Tysklands invasion i Grekland.

Galleri[redigera | redigera wikitext]

Vänorter[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]