Kvarteret Slottet

Version från den 26 juni 2017 kl. 00.18 av InternetArchiveBot (Diskussion | Bidrag) (Räddar 0 källor och märker 1 som döda. #IABot (v1.4beta3))
De två östligaste husen.

Kvarteret Slottet är ett bostadskvarter i Helsingborg uppfört av HSB och ritat av arkitekterna Henrik Jais-Nielsen och Mats White. Kvarteret färdigställdes 2000 och belönades med Kasper Salin-priset samma år.[1]

Beskrivning

Planer på att uppföra bebyggelse på en del av Slottsvångsskolans gård i stadsdelen Olympia hade förts av HSB sedan början av 1990-talet. Ursprungligen omfattade den förslagna bebyggelsen en mycket större del av kvarteret än vad som slutligen kom att uppföras. Projektet mötte även stora protester från de boende i området och från skolan.

Projektet utfördes slutligen och bestod då av tre friliggande flerbostadsvillor, varav de två nordligaste är på fem våningar och den södra på fyra våningar. De nordliga husens höga höjd anpassar sig till de höga flerbostadshusen på andra sidan S:t Peders gata i norr, medan det lägre anpassar sig efter den östliga, lägre bebyggelsen. Att husen är fristående beror på att de ska samspela kontextuellt med det stora antal flerbostadsvillor, ofta i jugendstil, som dominerar det närliggande området i öster, de så kallade "Fågelkvarteren". Fasadmaterialet ändrades under planprocessen från ljusgult tegel till vit puts och byggnaderna är utförda i nyfunktionalistisk stil med stora balkonger åt söder och skolgården och en mer sluten fasad ut mot gatorna i norr och öster.

Bebyggelsen erhöll arkitekturutmärkelsen Kasper Salin-priset år 2000 med motiveringen:

Detta är en förnyande gestaltning av ett befriande öppet kvartersrum med omsorgsfullt formade ljusa lägenheter. De lätta byggnadsvolymerna infogas naturligt i sitt sammanhang, vilket förstärks av den välgjorda markbehandlingen. Det goda utförandet i hela skalan från helhet till detaljer, från det gemensamma till det privata, inom rimliga ekonomiska ramar, inger hopp om att bostaden åter blir en av de mest angelägna arkitektuppgifterna.[2]

Referenser

Noter

  1. ^ Tidigare Kasper Salin-pristagare[död länk]. Sveriges Arkitekter, senast uppdaterad 6 november 2002. Läst 20 september 2009.
  2. ^ Silén, Marianne (1 december 2000). "Slottet i Helsingborg Kasper Salin-vinnare"[död länk]. Byggindustrin. Läst 20 september 2009.

Källor