Hoppa till innehållet

Lärarhögskolan i Malmö

Från Wikipedia
Stadsdelsförvaltning Söder har övertagit lärarhögskolans lokaler.

Lärarhögskolan i Malmö (LHM) var en svensk högskola med huvudinriktningen att utbilda lärare. Högskolan startade 1960 och inrymdes i lokaler vid Munkhättegatan i Malmö. Från 1 juli 1998 ingår verksamheten i Malmö högskola.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Riksdagen i Sverige fattade 1959 ett beslut om att inrätta en lärarhögskola i söder, placeringen blev i Malmö. Det var den andra lärarhögskolan som tillkom i Sverige efter Stockholms. Från början 1960 fungerade den som en självständig lärarhögskola. 1977 bildade lärarhögskolan tillsammans med musikhögskolan en gren inom Lunds universitet. Från och med 1983 blev lärarhögskolan ett administrerat område inom universitetet. Lärarhögskolan fick med åren en hel rad nya lärarutbildningar. Under lärarhögskolans existens förändrades organisationen och lokaler byggdes ut.

Vid bildandet av Malmö högskola 1 juli 1998 överfördes lärarhögskolan dit och lärarutbildningen ingår därefter som en gren i högskolan. Verksamheten är numera lokaliserad till byggnaden OrkanenUniversitetsholmen i Malmö.

Rektorer[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ LUM arkivet, LUM 04 1995. Arkiverad 24 december 2004 hämtat från the Wayback Machine. (Läst 2011-08-17)