Nils Ericsonterminalen

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Helikopterbild över Nils Ericsonterminalen.

Nils Ericsonterminalen (officiellt Nils Ericson Terminalen) är Göteborgs centrala bussterminal.

Den ligger i anslutning till Göteborgs centralstation för järnvägstrafik och Centralhuset, Göteborg, tillsammans utgör de Göteborgs resecentrum. Från terminalbyggnaden avgår Västtrafiks bussar till olika delar av länet utanför Göteborgs kommun inkl flygbussar. Härifrån avgår även fjärrbussar till olika delar sv Sverige och till Norge och Danmark med bussbolagen Flixbus och Nettbuss med flera. Det avgår omkring 1 000 avgångar per dag.[1]

Nära terminalen finns centralstationen med tåg, spårvagnar, express- och lokalbussar.

Terminalbyggnaden har 18 hållplatser (nr 21-38), plus tre alldeles utanför vid norra gaveln (nr 39-41). Fjärrbussar använder mest nr 38-41. Före april 2007 användes nr 51-58 som låg runt 100 m längre österut, och till 2011 för ersättningsbussar för tåg, men de är nedlagda nu. Nr 42-49, som öppnades i februari 2012 användes för ersättningsbussar och vissa regionbussar, [1] men stängdes 2018 för bygget av Västlänken. Istället byggdes en separat busstation vid Åkareplatsen söder om centralstationen. Våren 2019 revs även gate 39-41 för bygget av Västlänken.

I terminalen finns förutom Västtrafiks Kundservice (f.d. Tidpunkten) också bland annat snabbmatsrestauranger, kiosker och resebyråer. Alldeles bredvid ligger centralstationens byggnad Centralhuset, med betydligt fler butiker och restauranger.

Nils Ericssonsplatsen, Centralen, gatukök (1972).

Terminalen har ritats av den norske arkitekten Niels Torp och togs i bruk 1996. Byggnaden tilldelades samma år Kasper Salinpriset och blev nominerat till Årets Ljus. Året därefter erhölls Europeiska Stålbyggnadspriset (European Steel Award for Steelstructures) och Stenpriset. Byggherre var Västtrafik AB (tidigare Göteborgsregionens Lokaltrafik AB). Ägare och förvaltare är Västtrafik AB och från 2019 Västfastigheter.

Byggnaden har väggar och tak helt i glas och stål och bildar en 150 meter lång vänthall med mycket ljus. Logistiken är tydlig med gater och väntzon längs ena sidan och servicefunktioner längs andra sidan. Inredningen är genomgående i naturmaterial; kalkstensgolv, bänkar och servicebodarna i ljust ekträ, vilka är byggda så att det framstår att de är byggda inuti vänthallen. Granit finns både interiört som exteriört. I terminalens södra ände finns en tvärgående byggnadsdel, på ovanvåningen finns trafikledning med uppsikt över anländande och avgående bussar. Byggnaden ansågs vara mycket modern och funktionell när den byggdes. Bussarna ankommer till gater och får hjälp av backkameror när de ska avgå, något som var ovanligt på den tiden.

Terminalen ligger vid Nils Ericsonsplatsen, som redan innan terminalen byggdes var en knutpunkt för busstrafiken. Platsen skiljs från det stora köpcentrumet Nordstan genom Nils Ericsonsgatan. Den spårvagnshållplats som ligger närmast terminalen är Nordstan på Nils Ericsonsgatan. Terminalen, platsen och gatan har fått namn efter järnvägsplaneraren Nils Ericson som drog fram Västra stambanan till Göteborg.

Under 2020 kommer delar av terminalen att monteras ned för att ge plats åt arbeten för järnvägstunneln Västlänken och monteras upp igen senare.[2] Juni 2018 öppnades som ersättning en mindre bussterminal vid Åkareplatsen söder om centralstationen.

Plan över terminalen.

Bilder[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] ”Åtta nya hållplatser vid Nils Ericsonterminalen”. Vårt Göteborg. 1 februari 2012. https://vartgoteborg.se/atta_nya_hallplatser_vid_nils_ericsonterminalen/. Läst 20 juni 2017. 
  2. ^ Nytt resecentrum vid Åkareplatsen när del av Nils Ericsonterminalen rivs

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]