Långtåsnäppa

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Långtåsnäppa
Status i världen: Livskraftig (lc)[1]
Calidris subminuta PA021274.jpg
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Ryggsträngsdjur
Chordata
Understam Ryggradsdjur
Vertebrata
Klass Fåglar
Aves
Ordning Vadarfåglar
Charadriiformes
Underordning Vadare
Charadrii
Familj Snäppor
Scolopacidae
Släkte Calidris
Art Långtåsnäppa
C. subminuta
Vetenskapligt namn
§ Calidris subminuta
Auktor Vieillot, 1819
Synonymer
Erolia subminuta
Hitta fler artiklar om fåglar med

Långtåsnäppa (Calidris subminuta) är en liten vadare som tillhör familjen snäppor.

Utbredning[redigera | redigera wikitext]

Långtåsnäppan är en flyttfågel som häckar i Sibirien. Den övervintrar i södra och sydöstra Asien och Australiska regionen. Den är en sällsynt gäst i Västeuropa. I Sverige har den påträffats endast en gång, i oktober 1977 i Ottenby på Öland.[2]

Utseende[redigera | redigera wikitext]

Långtåsnäppa i vinterdräkt fotograferad i januari i Thailand.

Långtåsnäppan har gulaktiga ben, långa tår och en kort tunn mörk näbb, ofta med gulbrun undre näbbas. Den har en ganska lång hals och står ofta upprätt vilket ger den en något annorluna profil i förhållande till andra småvadare. Adult i häckningsdräkt har brun ovansida och vit undersida. Den har ett tydligt ljust ögonbrynsstreck och hjässa. På vintern är den övervägande gråare på ovansidan. I flykten sticker tårna utanför stjärten. Juvenilen är ljust vattrade i rödbrunt, vitt och svart på ovansidan, vit undersida, tydligt vitt ögonbrynsstreck och mörk panna.

Långtåsnäppan är svår att särskilja från andra små vadare. Den är särskilt lik den nordamerikanska dvärgsnäppan som den skiljer sig ifrån på sitt smalare, mer långhalsade utseende, sina längre tår och något ljusare fjäderdräkt.

Ekologi[redigera | redigera wikitext]

Inför häckningen utför hanen en spektakulär spelflykt. Boet är ett uppskrapad grop placerad direkt på marken. och den lägger i genomsnitt fyra ägg. Båda föräldrar ruvar äggen. Den födosöker genom att plocka byten på dyiga stränder och lokaliserar födan med synen. De lever huvudsakligen av små kräftdjur, insekter och sniglar.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia
  • Hayman, Peter; Marchant, John & Prater, Tony (1986): Shorebirds: an identification guide to the waders of the world. Houghton Mifflin, Boston. ISBN 0-395-60237-8
  • IUCN Red List om Calidris subminuta
  • Lars Larsson (2001) Birds of the World, CD-rom

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ BirdLife International 2012 Calidris subminuta Från: IUCN 2013. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.1 www.iucnredlist.org. Läst 6 januari 2014.
  2. ^ Långtåsnäppa Arkiverad 27 mars 2016 hämtat från the Wayback Machine., Sveriges ornitologiska förenings raritetskatalog.