Lancia

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För ett släkte av fjärilar, se Lancia (djur).
Lancia Thema.
Lancia Aurelia GT 1951

Lancia är ett italienskt bilmärke från Turin, som ingår i Fiat-koncernen sedan 1969. Lancia har haft stora framgångar i rally-VM och är känt för sina innovationer (bland annat den första självbärande karossen) samt som en av Europas mest traditionsrika biltillverkare. Fram till 1972 tillverkade Lancia även lastbilar, en division som gick in i Iveco 1975. Det har som en del av Fiat-koncernen tidigare haft samarbete med Saab.

Efter att Fiat köpte upp Chrysler säljs vissa av det märkets modeller i Europa som Lancia.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Lancia Lambda Torpedo 1925

Lancia grundades 1906 som Lancia & C. Fabbrica Automobili av Vincenzo Lancia och Claudio Fogolin. Precis som andra biltillverkare (bl.a. Alfa Romeo) vid denna tid tillverkade man annat; Lancia tillverkade även lastbilar, bussar och trådbussar. 1908 presenterades den första bilen med namnet Lancia Alfa. Lancia använde länge modellnamn med grekiska bokstäver. 1913 kom Lancia Theta som var en milstolpe med sina elektriska utrustning.

Lancia kunde efter Andra världskriget inte stegra sin produktion i tuff konkurrens med Fiat men kanske framförallt Alfa Romeo, som hade liknande modeller. Familjen Lancia förlorade kontrollen över företaget 1955, då man tvingades sälja till finansgruppen Pesenti. Ekonomin hade varit skral alltsedan andra världskriget och utvecklingen av de nya Aurelia- och Appia-modellerna hade varit kostsam. Men den utlösande faktorn blev den misslyckade satsningen på Formel 1 säsongen 1954 - 1955, som kostade ytterligare stora summor. Efter några förlusttyngda år på sextiotalet tröttnade Pesenti och sålde det anrika företaget till Fiat 1969. Under 1970-talet kom Autobianchis lilla modell att föras över till Lancia och utvecklades efterhand till att bli Lancia Y10. Dagens Ypsilon är en direkt efterträdare. 1979 utnämndes Lancia Delta till Årets bil av europeiska motorjournalister. Under 1980-talet firade Lancias Delta-modell stora framgångar inom rally.

Lancia Thesis, officiellt fordon för Italiens president.

Lancia räknas som ett premiummärke. Exempel på kända ägare är Benito Mussolini som hade en vinröd Lancia Astura.[1]

Lancia Thesis används av Vatikanen och även av Italiens president.

Försäljning[redigera | redigera wikitext]

Lancia i Sverige[redigera | redigera wikitext]

Ett samarbete inleddes med Saab vilket gjorde att Saab började sälja Lancia i Sverige på 1980-talet. Modellen Lancia Delta såldes i Sverige, Finland och Norge under namnet Saab-Lancia 600. Saab-Lancia 600 hade ett av Saab modifierat värme- och kylsystem, men var för övrigt bara en Lancia Delta med Saabmärke på. De svenska Saabåterförsäljarna sålde även Lancias modeller A112 och Prisma, men under Lancias märke. Ett problem var att Saab-verkstäderna inte hade någon erfarenhet av att serva Lancia. Det fanns också rostproblem och Lancia slutade att säljas i Sverige.

Lancia förberedde 2008 en omfattande relansering av märket på ett flertal europeiska marknader där man inte fanns representerade, till exempel Storbritannien och även Sverige. Lancia återlanserades i Sverige på hösten 2011 med fyra modeller (Ypsilon, Delta, Voyager och Thema). Lancia säljs hos Fiat/Alfa Romeo/Jeep-återförsäljare. Lancia är fortfarande ett litet bilmärke i Sverige. Antal nyregistreringar uppgick till 102 år 2011 och 467 år 2012.[2]

Lancia i Storbritannien[redigera | redigera wikitext]

Rostproblemen gjorde också att Lancia lämnade den brittiska marknaden 1994. I Storbritannien säljs Lancias modeller under märket Chrysler.

Lancia i USA[redigera | redigera wikitext]

1977-1984 såldes Lancia i USA men man lämnade USA-marknaden samtidigt som Fiat. Lancia missade därmed en stor exportmarknad. Det finns också planer på att senare börja sälja Lancias bilar även på den amerikanska marknaden.

Modeller[redigera | redigera wikitext]

Aktuella modeller[redigera | redigera wikitext]

Historiska modeller[redigera | redigera wikitext]

Lancia LC2 med en Montecarlo Turbo och en Fulvia HF i bakgrunden.
Lancia Delta HF Integrale

Motorsport[redigera | redigera wikitext]

Sportvagnsracing[redigera | redigera wikitext]

Trots att Vincenzo Lancia själv varit racerförare var han inte intresserad av att tävla med sina egna bilar. Först sedan sonen Gianni tagit över ledningen för företaget engagerade sig Lancia på allvar i motorsport. Vittorio Jano tog fram en sportvagn, D20/D23/D24-serien som tog flera segrar i sportvagns-VM under 1953 och 1954, däribland Carrera Panamericana, Mille Miglia och Targa Florio.

Lancia kom tillbaka till sportvagnsracingen i mitten av 1970-talet med Stratos- och Montecarlo-modellerna. Grupp C-bilen Lancia LC2 tävlade i VM i början av 1980-talet men efter 1986 satsades alla resurser på rally-teamet.

Formel 1[redigera | redigera wikitext]

Huvudartikel: Scuderia Lancia

Lancia debuterade i formel 1 med Janos F1-bil, Lancia D50 i slutet av säsongen 1954. Tävlandet fortsatte i början av 1955 men satsningen på bilsport kostade mer än den smakade och en bit in på säsongen var pengarna slut. Familjen Lancia var tvungna att sälja företaget och D50-bilarna skänktes till Scuderia Ferrari som hade stora problem med Squalo-modellen. D50:n tävlade vidare under Ferrari-namnet och förde Juan Manuel Fangio till VM-titeln 1956.

Rally[redigera | redigera wikitext]

Lancias bilar hade använts i rally av olika privata förare. Bland annat vanns Monte Carlo-rallyt 1954 av en Aurelia. Från 1965 gjorde Lancia en fabrikssatsning med Fulvia-modellen och tog Harry Källström till EM-titeln 1969. Lancia Stratos var den första bilmodell som byggts speciellt för rally och framgångarna fortsatte med 037:an. Med Delta HF Integrale tog Lancia sex raka VM-titlar mellan 1987 och 1992. Lancia drog sig ur VM-serien 1993 men är ännu 2011 det märke som vunnit flest VM-titlar.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Lancia Thesis användes av Vatikanen och Italiens president. ”Diktatorernas bilar”. Motor (Motormännens Riksförbund) (7). 2013. 
  2. ^ ”Generalagentlista PB Månad 12 2012”. BIL Sweden. 6 januari 2013. http://www.bilsweden.se/BinaryLoader.axd?OwnerID=d2a0618c-4f12-4b42-8697-e410bb2a784f&OwnerType=0&PropertyName=Files&FileName=GA+Listadec12def.xls&Attachment=True. Läst 7 oktober 2013.