Chrysler Voyager

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Chrysler Voyager
Chrysler Grand Voyager V front 20100508.jpg
Grundinformation
MärkeChrysler
Tillverkning1984-framåt (olika generationer)
Även kalladPlymouth Voyager, Dodge Caravan, Chrysler Town & Country
Konstruktion
KlassMPV
KarosseriMPV med 4 eller 5 dörrar
PlattformFrontmotor, framhjulsdrift
BesläktadeSe även kallad
LiknandeRenault Espace, Chevrolet Trans Sport, Ford Windstar
Chrysler Grand Voyager.

Chrysler Voyager (även kallad Plymouth Voyager, Dodge Caravan och Chrysler Town & Country) är en minibuss/ Multi Purpose Vehicle (MPV) som sedan 1984 tillverkas av Chrysler Corporation i olika utföranden. Initialt var dess huvudkonkurrent Renault Espace och det råder en viss rivalitet mellan de två tillverkarna angående vem som var först med MPV-modeller, då de nästan lanserades samtidigt. Första generationen tillverkades mellan 1984 och 1990, den andra ("AS/ES") tillverkades mellan 1991 och 1995. Tredje generationen ("NS/GS") lanserades i och med 1996 års modell och tillverkades fram till hösten 2000. Generation IV ("RS/RG") lanserades 2001 och tillverkningen av denna upphörde under 2007 och ersattes av generation V som har den interna modellkoden "RT".

Från generation V tillverkades Grand Voyager i Österrike/ Town & Country och DODGE Caravan i Kanada och USA. Efter att Daimler lade ner U.S.A fabriken i St. Lewis Assembly Plant som tillverkade den kortare modellen och samarbetet upphörde med Daimler och Magna Steyr så tillverkas alla Dodge Grand Caravan och Chrysler Grand Town and Country endast i Windsorfabriken i Ontario Kanada. På Europamarknaden går man under namnet Lancia Voyager förutom i Storbritannien där de bara går att sälja under namnet Chrysler. Nu finns motoralternativen 3,3 V6 och 3,8 V6 bensin samt med FIAT:s dieselmotorer.

Konkurrenterna Chevrolet Trans Sport och Ford Windstar/Freestar tillverkas sedan några år inte längre, men de 7-sitsiga konkurrenterna Kia Carnival, Renault Grand Espace, Ford Galaxy, Seat Alhambra och VW Sharan finns kvar som storleksmässigt är något mindre alternativ.

Chrysler Voyager är Chryslers mest framgångsrika modell på senare modellprogram.

Från 2011 till 2015 såldes Voyager i Europa som Lancia Voyager, till följd av Fiats köp av Chrysler. Det är i princip samma bil.

Lancia Voyager slutade tillverkas 2015 och 2017 presenterade Fiat Chrysler Automobiles efterföljaren till den storsäljande familjebussen Voyager. Modellen, som nu heter Chrysler Pacifica i USA, byggs på en helt ny plattform men kommer inte att säljas i Europa. Chrystler Pacifica kommer även att erbjudas som plug-in hybrid för USA.

Varianter[redigera | redigera wikitext]

  • Chrysler Voyager - Kort version. Fanns till och med 2007 års modell.
  • Chrysler Grand Voyager - Lång version med längre hjulbas och större bagageutrymme.

Sedan årsmodell 2005 av Grand Voyager är det möjligt att beställa Stow n' go[1] - ett stolsystem som innebär att stolarna enkelt fälls ner i golvet då de inte används. Detta är bra om man snabbt vill ha ökat lastutrymme utan att behöva lyfta ur de tunga stolarna, likaså om man fällt ner stolarna och behöver ta upp fler passagerare så kan systemet vara smidigt att använda. Liknande stolsystem finns hos bland annat Opel Zafira. Även Swivel 'n Go finns nu som tillval och innebär att stolarna i den mittre raden kan snurras 180° samt att ett bord kan monteras mellan 2:a och 3:e stolsraden.

Tidigare modeller[redigera | redigera wikitext]

1996 kom modellen som kallas NS/GS med en modernare, lite rundare kaross. Den hade i de flesta fall två stolar fram, två stolar i mitten och en 3-sitssoffa bak. Vissa modeller hade en 2-sitssoffa i mittenpositionen i stället för stolarna. Exklusiva modellen LX kunde beställas med sex stolar i skinn vilket gav bättre sittkomfort men "bara" sex sittplatser. 3-sitssoffan är utrustad med midjebälte i mittpositionen medan de två ytterplatserna utnyttjar trepunktsbältena som är monterade i väggen. Det är möjligt att ta ut stolarna i mittenpositionen och flytta fram 3-sitssoffan dit för att skapa en 5-sitsig bil med enormt lastutrymme, men det går inte att flytta stolarna till den bakre positionen eftersom hjulhusen då tar emot armstöden vilket omöjliggör montering.

1996-2000 års modeller finns i varianterna 2,0 Family (endast import?), 2,4 SE, 3,3 LE, 3,3 LX och 3,8 LX AWD. 2,0 och 2,4-litersmotorn är kombinerad med en manuell 5-växlad växellåda medan de andra motoralternativen är automatväxlade.

Med den nya modellen 2001 kom även dieselmotorer som alternativ, först 2,5 CRD med manuell 5-växlad växellåda och från 2004 även med 2,8 CRD med automatlåda. Från 2001 hade samtliga sittplatser 3-punktsbälte. Även belysningen förbättrades genom att bilen försågs med större strålkastare vilket var helt nödvändigt med tanke på det svaga ljuset på 1996-2000 års Voyagers.

Källor[redigera | redigera wikitext]