Las Palmas de Gran Canaria

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Uppslagsordet ”Las Palmas” leder hit. För andra betydelser, se Las Palmas (olika betydelser).
Las Palmas de Gran Canaria
Las Palmas
Stad & Kommun
Collage från Las Palmas
Collage från Las Palmas
Flag of Las Palmas de Gran Canaria.svg
Flagga
Coat of Arms of Las Palmas de Gran Canaria.svg
Vapen
Land Spanien Spanien
Autonom region Kanarieöarna
Provins Las Palmas
Ö Gran Canaria
Koordinater 28°07′38″N 15°25′53″V / 28.12722°N 15.43139°V / 28.12722; -15.43139
Högsta punkt
 - höjdläge 300 m ö.h.
Lägsta punkt
 - höjdläge m ö.h.
Area 100,55 km²
Folkmängd 378 998 (2016)[1]
Befolkningstäthet 3 769 invånare/km²
Grundades 24 juni 1478
Borgmästare Augusto Hidalgo (PSOE)
Tidszon WET (UTC+0)
 - sommartid WEST (UTC+1)
Postnummer 35001-35020
GeoNames 6360186
Stadens läge på Kanarieöarna
Red pog.svg
Stadens läge på Kanarieöarna
Webbplats: www.laspalmasgc.es

Las Palmas de Gran Canaria är en spansk stad och kommun. Den är den största orten på Gran CanariaKanarieöarna. Staden är också huvudstad i provinsen Las Palmas och tillsammans med Santa CruzTeneriffa delad huvudstad i den autonoma regionen Kanarieöarna. Den hade 378 998 invånare (2016).[1]

Las Palmas var ett av svenskarnas första charterresemål och det första charterplan som landade på Las Palmas flygplats var svenskt.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Las Palmas grundades den 24 juni 1478 av Juan Rejón och de kastilianska trupperna efter att de hade besegrat de lokala guancherna (ursprungsbefolkningen). Erövringen hade börjat i Guiniguada som ligger i Veguetaområdet i staden.

Det grymma slaget pågick i fem år och kostade många liv bland stadens invånare som inte kunde försvara sig med de undermåliga vapen som Reyes Católicos hade till förfogande. Erövringen var genomförd 1483 då ön införlivades med kastiliens krona av Don Pedro de Vera och även invånarna på den nordvästra ön underkastade sig honom.

Las Palmas betydelse växte gradvis och blev det administrativa och politiska centret i arkipelagen och staden utnämnde sig bland annat till biskopsstift över Kanarieöarna (vilket den idag är för provinsen Las Palmas) och undersökningsdomstol.

I oktober 1595 lyckades Las Palmas försvara sig mot en attack från engelsmännen Francis Drake och John Hawkins, men fyra år senare satte holländaren Van der Does staden i brand.

Under de första århundradena blev Las Palmas ekonomiskt mycket framgångsrikt, främst beroende på produktionen av sockerrör1600-talet som exporterades till Amerika och Europa. På grund av det ekonomiska uppsvinget blev staden utsatt för flera piratattacker ända in på 1700-talet.

1800-talet utförde staden viktiga åtgärder för ekonomin då de öppna hamnarna restaurerades, en åtgärd som gjorde att stora fartyg kunde lägga till vid staden och som var viktig för de kommersiella relationerna i hela arkipelagen. Det var den första åtgärden som ledde till att turismen senare blev den största inkomstkällan. Det första hotellet, Hotel Santa Catalina, byggdes 1890 och anses vara ett av de finaste hotellen i Las Palmas.[källa behövs] Efter det spanska inbördeskriget och andra världskriget ökade turismen sakta. Julen 1957 tog turismen ordentlig fart då ett flygplan från det svenska flygbolaget Transair AB landade på Gandoflygplatsen med 54 passagerare ombord. Eran med charterresor började och blev den största inkomstkällan, inte bara på Gran Canaria utan hela Kanarieöarna.

Las Palmas är idag en kosmopolitisk stad.[källa behövs] Det finns populära närliggande stränder (Las Canteras och Las Alcaravaneras) och hamnen Puerto de la Luz var en av de mest trafikerade hamnarna från 1970-talet till början av 1990-talet. Som ett resultat av detta bor och arbetar människor från hela världen i Las Palmas. Koreanska och indiska stadsdelar är de största även om de flesta av invånarna har skaffat sig spanskt medborgarskap.

Staden[redigera | redigera wikitext]

Las Palmas har 383 050 invånare (2013) vilket gör den till den största staden på Kanarieöarna. Kommunen hade 850 391 invånare (2011) vilket gör den till den Spaniens 10:e största kommun. Antalet invånare i kommunen ökar beroende på att människor i intilliggande kommuner flyttar dit.

Demografisk utveckling för Las Palmas de Gran Canaria mellan 1991 och 2008
1991 1996 2001 2004 2008
354.877 355.563 354.863 378.628 381.123


Stadsbilden är linjär[källa behövs], med vatten på två sidor och med flera huvudgator, bland annat Calle León y Castillo, som går genom staden i nord-sydlig riktning.

Vegueta[redigera | redigera wikitext]

Santa Ana-katedralen.

Vegueta är den historiska stadsdelen i Las Palmas. Där finns bland annat konsistoriebyggnader, Santa Ana-katedralen, Episcopalpalatset och regentbyggnaden la Casa Regental.

Santa Ana-katedralen anses vara den mest historiska[förtydliga] byggnaden på Kanarieöarna.[källa behövs] Den började byggas 1497 och öppnades 1570. Många arkitekter deltog i projektet vilket gjorde att byggnaden fick många olika arkitektoniska stilar. Den har bland annat en nyklassisk fasad och altardelar i barock. Katedralen har 13 kapell.

1492 stannade Christofer Columbus i staden när han gjorde sin första resa till Amerika. Han stannade även till i Las Palmas på tillbakaresan. Idag finns ett museum uppfört efter honom, Casa de Colón som ligger i Vegueta. Casa de Colón består av flera byggnader i stadskärnan. Portalen på torget Plaza del Pilar Nuevo skapades av Néstor Álamo i renässansstil och marken under i gotisk stil.[förtydliga]

Playa de las Canteras, med Auditorio Alfredo Kraus i bakgrunden.

El Puerto[redigera | redigera wikitext]

El Puerto är det populära namnet på området som omger Puerto de la Luz i norra Las Palmas. Inom området finns parken Santa Catalina där det enligt traditionen hålls stora firanden inom staden och flest fester och karnevaler. I området ligger även stora köpcentrum, kontor och stranden Playa de las Canteras.

Playa de las Canteras är 4 kilometer lång. Den börjar vid ett auditorium som är uppkallat efter tenoren Alfredo Kraus, Alfredo Kraus Auditorium. Den har ett naturligt rev ungefär 100 meter[källa behövs] ut i havet som minskar vågsvallet mot land samtidigt som det är värdefullt för ekosystemet.

Inom El Puerto finns andra populära områden som till exempel La Isleta, Guanarteme och Alcaravaneras som har en liten strand.

Ciudad Jardín[redigera | redigera wikitext]

Ciudad Jardín (på svenska Trädgårdsstaden) är det lugnaste området Las Palmas. Inom området finns flera parker som till exempel Doramasparken som nyligen har renoverats och där det finns hundratals olika växtarter. Parken ligger mellan den gamla Doramasparken och Romanoparken och sammanbinder Ciudad Jardín med hamngatan och småbåtshamnen.

Transporter[redigera | redigera wikitext]

Det kommunala trafikbolaget Guaguas Municipales har 40 linjer som trafikerar Las Palmas alla områden, både i stadskärnan och i högre områden. Till Gran Canaria flyger bland annat bolagen Tui Fly Nordic, Norwegian, Novair och Thomas Cook Airlines och Scandinavian Airlines.

Nöjesliv[redigera | redigera wikitext]

Las Palmas är en kosmopolitisk stad[källa behövs] med ett livligt nattliv. Även i de historiska stadsdelarna finns barer, nattklubbar och diskotek. I El Puerto ligger nöjeslivet kring parken Santa Catalina och vid stranden.

Den stora stadsfestivalen Fiestas de San Juan där grundandet av staden firas äger rum i juni varje år. Karnevalen i Las Palmas är en av de mest berömda händelserna i staden. Varje år anordnas även en filmfestival i Las Palmas.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] ”Instituto Nacional de Estadística. (Spanish Statistical Institute)” (på es). www.ine.es. http://www.ine.es/nomen2/index.do?accion=busquedaRapida&subaccion=&numPag=0&ordenAnios=ASC&nombrePoblacion=PALMAS%20DE%20GRAN%20CANARIA&botonBusquedaRapida=Consultar+selecci%25C3%25B3n. Läst 10 september 2017. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]