Lawrence Ferlinghetti

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Lawrence Ferlinghetti

Lawrence Ferlinghetti, född 24 mars 1919 i Yonkers, New York, är en amerikansk författare, bokförläggare och översättare.

Verksamhet[redigera | redigera wikitext]

Ferlinghetti har en magisterexamen från Columbia University och en doktorstitel från Sorbonne. Han var en av grundarna till bokhandeln och förlaget City Lights Books i San Francisco 1953, en verksamhet så legendarisk att den k-märktes år 2001. Utgivningen 1956 av Allen Ginsbergs långa generationsdikt Howl ledde till ett sedlighetsåtal mot förlaget, och en friande dom året därpå. Ferlinghetti debuterade 1955 med diktsamlingen Pictures of the gone world och var en centralgestalt inom beatgenerationen. Hans mest kända samling är A Coney Island of the Mind (1958), vilken översattes i sin helhet till svenska 1976.

Lawrence Ferlinghetti blev medlem i Immagine & Poesia hederskommitté 2009.

Sonja Åkessons dikt Självbiografi i samlingen Husfrid, (1963) är en pastisch på en berömd dikt av Ferlingetthi med samma namn.[1]

Verk (utgivna på svenska)[redigera | redigera wikitext]

Antologier[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Autobiography publicerades första gången i A Coney Island of the Mind (1958) och finns tolkad till svenska av Thomas Kjellgren i volymen Själens cirkus (1976).

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]