Hoppa till innehållet

Mårran

Från Wikipedia
Mårran
Mumintrollen-rollfigur
Historia
Första framträdandeTrollkarlens hatt (1948)
Skapad avTove Jansson
Bostad
HemvärldMumindalen/Ensliga bergen
Övrigt
KönKvinna

Mårran är en litterär figur i Tove Janssons romaner om Mumintrollen, introducerad 1948 i boken Trollkarlens hatt.[1] Mårran är en stor, kall, spöklik och skrämmande gestalt. Hennes anletsdrag består av två små, stirrande ögon, en stor näsa och en mun som visar tänderna i ett streck. Ursprungligen var hon färglös men har enligt den japanska tecknade TV-serien en mörklila nyans på kroppen.

Tolkningar av Mårrans personlighet[redigera | redigera wikitext]

Eftersom Mårran inte kan prata (I den polska TV-serien och den japanska TV-serien ger hon ifrån sig morranden och andra ljud, oavsett om hon är arg, eller till och med glad) har ett omdiskuterat område varit vad exakt hon symboliserar i Janssons böcker. För invånarna i Mumindalen fungerar Mårran som ett ständigt närvarande hot, men hon är också en sinnebild för ensamheten. Mårran är mycket kall, och allt hon rör vid fryser till is. Men där inne längtar hon efter ljus och värme; hon förstår bara inte att ta till sig det på rätt sätt. Mårran fungerar som en psykologisk skildring av de mycket ensamma människorna, som inte förmår ta till sig kärleken. Deras uppträdande upplevs istället som skrämmande, vilket gör att de förblir ensamma. När Mumintrollet (i boken Pappan och havet) äntligen tar mod till sig och vågar närma sig Mårran, då minskar hennes kyliga hotfullhet.

Vissa menar att Mårran är en produkt av vår egen rädsla för det okända och en gestalt som skapats genom utfrysning av många av de annars så snälla figurerna i Mumindalen.

Mårrans medverkan i Muminböckerna[redigera | redigera wikitext]

  • Trollkarlens hatt - Mårran blir bestulen på kungsrubinen av Tofslan och Vifslan och hamnar därefter i en rättegång ledd av Snorken.
  • Muminpappans memoarer - Mårran har en mindre roll där hon jagar Hemulens moster, den stränga föreståndaren på Muminpappans barnhem.
  • Trollvinter - Boken som många främst förknippar Mårran med. Då Mumintrollet redan känner sig osäker i sin snötäckta omgivning skrämmer Mårran upp honom ytterligare. Vidare sätter hon sig på en varm brasa för att värma sig men som slocknar.
  • Pappan och havet
  • Vem ska trösta knyttet?

I TV-avsnittet "Små gäster" från den animerade serien I Mumindalen medverkar hon också. Hon blir bestulen på rubinen, men i TV-serien får hon välja en sak att byta den mot i Muminmammans väska. Men vad Muminmamman än plockar fram, blir Mårran lite ledsen och skakar på huvudet. Till slut får hon välja själv och får en hjärtformad snäcka.

Referenser i annan populärkultur[redigera | redigera wikitext]

  • Det norska metalbandet Arcturus gav på albumet Sideshow Symphonies (2005) ut låten "Hufsa", vilket är Mårrans namn på norska. Gruppen menar att Mårran symboliserar vanligt förekommande sinnesstämningar inom den extrema musiken.
  • Likaså har det svenska rockbandet Ritual skrivit en låt om figuren. Låten i fråga heter "The Groke", efter Mårrans engelska namn.
  • Ett ryskt metalband har tagit namnet Morrah. Sedan tidigare finns även den ryska rockgruppen Mumij Troll.

Källor[redigera | redigera wikitext]