Kometen kommer (film)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Mumintrollet och hans vänner - kometen kommer
(Mūmindani no Suisei)
Genre Äventyr
Fantasy
Regissör Hiroshi Saitō
Producent Dennis Livson (exekutiv)
Kazuo Tabata
Manus Akira Miyazaki
Originalmusik Sumio Shiratori
Pierre Kartner
Produktionsbolag Telecable Benelux B.V.
Telescreen Japan
Tele-Image Japan (studio)
Visual 80 (studio)
Premiär 8 augusti 1992 (Japan)
2 april 1993 (Finland)
Speltid 62 minuter
Land Japan Japan
Finland Finland
IMDb

Mumintrollet och hans vänner - kometen kommer (japanska: ムーミン谷の彗星 Hepburn: Mūmindani no Suisei?) är en japansk animerad film från 1992. Filmen regisserades av Hiroshi Saitō och är baserad på boken Kometen kommer av Tove Jansson.[1] Den hade premiär i Japan den 8 augusti 1992.

Den var den allra första långfilmen om Mumintrollen. Filmen kan ses som ett kronologiskt avslut på TV-serien I Mumindalen, även om filmen berättar om tiden före TV-serien. Filmproduktionens medverkande är nästan alla desamma som för TV-serien. I jämförelse med TV-serien blev dock inte filmen lika uppmärksammad och översättningar har endast gjorts till ett begränsat antal språk. Allra populärast blev filmen i Japan.

Röstskådespelare, svenska[redigera | redigera wikitext]

Handling[redigera | redigera wikitext]

Mumintrollets födelsedag närmar sig och samtidigt håller ovanliga saker på att hända i Mumindalen. Filosofen Bisamråttan anar en stor katastrof. Mumintrollet och hans vänner vill veta om risken är verklig. På vägen träffar Mumin, Lilla My och Sniff Snusmumriken, Snorkfröken och hennes bror Snorken. Äventyret för dem till ett observatorium där de får se kometen komma allt närmare.

Snusmumriken vet att alla de ovanliga sakerna händer därför att kometen närmar sig Mumindalen. Ingen vet vad man skall göra. Mumintrollet och hans vänner vill fara hem så snabbt som möjligt.

Skillnader från boken[redigera | redigera wikitext]

Likt TV-serien är inte heller filmen fullständigt baserad på Tove Janssons berättelser; en av de mest tydliga skillnaderna från boken är att Lilla My är med i handlingen, som i böckerna inte dyker upp för än i Muminpappans memoarer. Butiken i skogen är heller inte med i filmen.

DVD-utgivningar[redigera | redigera wikitext]

Filmen gavs ut på DVD i Finland den 24 september 2004 av Finnkino, då även med den svenskspråkiga dubbningen som alternativ.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Mumintrollet och hans vänner - kometen kommer”. Filmtipset. 15 april 1992. http://www.filmtipset.se/film/mumin---kometen-kommer.html. Läst 9 februari 2017. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]