Møysalen nationalpark

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Møysalen nationalpark
Nationalpark
Karta över nationalparker i Nordnorge. Møysalen nationalpark har nummer 21.
Karta över nationalparker i Nordnorge.
Møysalen nationalpark har nummer 21.
Läge Nordland,
Norge
 - koordinater 68°31′N 15°30′Ö / 68.517°N 15.500°Ö / 68.517; 15.500
Area 5 100
Inrättad 2003

Møysalen nationalpark är en norsk nationalpark som täcker ett 51 km² stort fjällandskapsområde på Hinnøya i Vesterålen i Lødingen, Hadsel och Sortlands kommuner i Nordland.

Geografi, landskap och geologi[redigera | redigera wikitext]

Møysalen

Møysalen är en av Norges minsta nationalparker. Den inrättades 2003 för att skydda fjället Møysalen (1 262 m ö.h.) och dess omgivning. Utöver fjället utgör fjordarmen Vestpollen en central del av nationalparken. I den östra delen ligger Storsnytinden (996 m ö.h.) och Nordtinden (883 m ö.h.).

Nationalparken har ett dramatiskt landskap som sträcker sig från fjord till högfjäll med dalar, bottnar, deltan och toppar på över 1 000 m ö.h.. Landskapet är geologiskt betydelsefullt. I den västra delen är terrängen alpin.Flora och fauna[redigera | redigera wikitext]

Floran präglas av det kyliga och fuktiga klimatet. I områden med god näring finns det skogar med frodig växtlighet av småormbunkar. I de brantare partierna dominerar storormbunkarna. Vid älvmynningen i Vestpolldalen är det havsstrand med strandvegetation.

Flera hotade rovfågelsarter häckar här, jaktfalk, tornfalk, stenfalk, fjällvråk, havsörn och kungsörn.

Kulturminnen[redigera | redigera wikitext]

Nationalparken har flera kulturminnen från renskötsel, fiske och jordbruk, förutom fångstanläggningar. Nordväst om Vestpollen finns spår från gammal gruvdrift, gruvgångarna på sydvästsidan av Vestpolltinden är fortfarande synliga.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från norska Wikipedia (bokmål/riksmål)

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]