Sassen-Bünsow Land nationalpark

Sassen-Bünsow Land nationalpark
Nationalpark
Läge Svalbard,
Norge
 - koordinater 78°23′0″N 17°15′0″Ö / 78.38333°N 17.25000°Ö / 78.38333; 17.25000
Area 123 057 hektar
Inrättad 26 september 2003
Segelbåt till ankar vid Brucebyen i Billefjorden.
Svalbardsren i Sassendalen.

Sassen-Bünsow Land nationalpark är en norsk nationalpark på centrala Spetsbergen i Svalbard. Den inrättades den 26 september 2003 och har en areal på 1 230 km², varav 1 157 km² land och 73 km² vatten[1].

Geografi, landskap och geologi[redigera | redigera wikitext]

Nationalparken består huvudsakligen av tre områden: Sassendalen, Tempelfjorden och Bünsow Land med Gipsdalen samt intilliggande istäckta fjäll- och glaciärområden i öster. Gipsdalen och bergen vid Tempelfjorden har geologiska förekomster av gips. I väst utgör östra delen av Bilefjorden västlig begränsning, härifrån kan man se över fjorden till den övergivna ryska orten Pyramiden. Parken sträcker sig upp till vattendelaren i öst, men går inte ända ned till östkusten och Barents hav.

Det finns stora arealer med fina kvartärgeologiska inslag, bland annat marina avsättningar. Nordsidan av Sassendalen har en rad kanjoner. Ytterst i Eskerdalen, vid Sassendalens mynning finns en av Svalbards högsta forsar.

Det finns inslag av yngre tiders sediment och bergarter i området. Bergsformationen Templet är ett välkänt och lätt synligt säreget landskapselement. Bergen i området har mäktiga raskäglor. Isglaciärer, från söder till norr, är Fimbulisen, Von Postbreen och Filchnerfonna, alla tre öster om Tempelfjorden.

Flora och fauna[redigera | redigera wikitext]

Sassendalen har kalkunderlag och mycket rikare vegetation än t.ex. Reindalen. Även Bünsow Land har bördigare vegetation än många andra områden på Svalbard. Båda områdena har en del unik flora och några arter som har sin enda växtplats i hela Europa här.

Nationalparksområdet är viktigt för gäss och har våtmarker med viktiga häckningsplatser för vadarfåglar. Det finns flera häckningskolonier för havsfåglar, huvudsakligen stormfågel, i området. Tempelfjorden är betydelsefull för vikare.

Kulturminnen[redigera | redigera wikitext]

Fångstmannen Hilmar Nøis byggde fångststationen Fredheim på norrsidan av Sassendalen. Det finns även en rysk husgrund och olika kulturminnen från 1900-talet.

På Billefjordens östkust ligger den övergivna Brucebyn.[2]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från norska Wikipedia (bokmål/riksmål), tidigare version.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Barr, Susan (2017-07-30). ”Natur- og miljøvern på Svalbard” (på norskt bokmål). Store norske leksikon. http://snl.no/Natur-_og_milj%C3%B8vern_p%C3%A5_Svalbard. Läst 12 augusti 2022. 
  2. ^ Barr, Susan (2021-11-17). ”Brucebyen” (på norskt bokmål). Store norske leksikon. http://snl.no/Brucebyen. Läst 12 augusti 2022. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Sør-Spitsbergen National Park locator map.svg