Sassen-Bünsow Land nationalpark

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Sassen-Bünsow Land nationalpark
Nationalpark
Sassen-Bünsow Land National Park locator map.svg
Läge Svalbard,
Norge
 - koordinater 78°23′0″N 17°15′0″Ö / 78.38333°N 17.25000°Ö / 78.38333; 17.25000
Area 123 057
Inrättad 26 september 2003

Sassen-Bünsow Land nationalpark är en norsk nationalpark på centrala SpetsbergenSvalbard. Den inrättades den 26 september 2003 och har en areal på 1 230,57 km², varav 1 157 km² land och 73 km² vatten.

Geografi, landskap och geologi[redigera | redigera wikitext]

Nationalparken består huvudsakligen av tre områden: Sassendalen, Tempelfjorden och Bünsow Land med Gipsdalen samt intilliggande istäckta fjäll- och glaciärområden i öster. Gipsdalen och bergen vid Tempelfjorden har geologiska förekomster av gips. I väst utgör östra delen av Bilefjorden västlig begränsning, härifrån kan man se över fjorden till den övergivna ryska orten Pyramiden. Parken sträcker sig upp till vattendelaren i öst, men går inte ända ned till östkusten och Barents hav.

Det finns stora arealer med fina kvartärgeologiska inslag, bland annat marina avsättningar. Nordsidan av Sassendalen har en rad kanjoner. Ytterst i Eskerdalen, vid Sassendalens mynning finns en av Svalbards högsta forsar.

Det finns inslag av yngre tiders sediment och bergarter i området. Bergsformationen Templet är ett välkänt och lätt synligt säreget landskapselement. Bergen i området har mäktiga raskäglor. Isglaciärer, från söder till norr, är Fimbulisen, Von Postbreen och Filchnerfonna, alla tre öster om Tempelfjorden.

Flora och fauna[redigera | redigera wikitext]

Sassendalen har kalkunderlag och mycket rikare vegetation än t ex Reindalen. Även Bünsow Land har bördigare vegetation än många andra områden på Svalbard. Båda områdena har en del unik flora och några arter som har sin enda växtplats i hela Europa här.

Nationalparksområdet är viktigt för gäss och har våtmarker med viktiga häckningsplatser för vadarfåglar. Det finns flera häckningskolonier för havsfåglar, huvudsakligen stormfågel, i området. Tempelfjorden är betydelsefull för vikare.

Kulturminnen[redigera | redigera wikitext]

Fångstmannen Hilmar Nøis byggde fångststationen Fredheim på norrsidan av Sassendalen. Det finns även en rysk husgrund och olika kulturminnen från 1900-talet.

På Billefjordens östkust ligger den övergivna Brucebyn.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från norska Wikipedia (bokmål/riksmål)

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Sør-Spitsbergen National Park locator map.svg