Øvre Pasviks nationalpark

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Øvre Pasvik nationalpark)
Hoppa till: navigering, sök
Øvre Pasviks nationalpark
Nationalpark
Karta över nationalparker i Nordnorge.  Øvre Pasvik nationalpark har nr 28.
Karta över nationalparker i Nordnorge.
Øvre Pasvik nationalpark har nr 28.
Läge Sør-Varanger kommun,
Finnmark fylke,
Norge
 - koordinater 69°6′N 28°50′Ö / 69.100°N 28.833°Ö / 69.100; 28.833
Area 11 900
Inrättad 1970
utvidgad 2003

Øvre Pasviks nationalpark, samiska: Báhčaveaji, är en norsk nationalpark i Finnmark fylke. Den ligger i ett urskogs- och våtmarksområde som sträcker sig till gränsen mot Finland och Ryssland och trelandspunkten där de tre ländernas gränser möts. I området finns också Pasvik och Gjøkvassnesets naturreservat och Øvre Pasvik landskapsvernområde. Parken upprättades 1970 och utvidgades 2003. På finska sidan av gränsen finns Vätsäri ödemarksområde i Enare kommun och på den ryska Pasvik Zapovednik i Petsamo.

Nationalparken omfattar urskogs- och våtmarksområden som är en del av den sibiriska taigan. Området består av glesa tallskogar med få och låga höjder med många små vattendrag och myrar. Geologin präglas av gnejs, som ger en näringsfattig jordmån. Klimatet är inlandsaktigt med lite nederbörd med kalla och torra vintrar.

Flora och fauna[redigera | redigera wikitext]

Øvre Pasvik domineras av den orörda tallskogen med många döda och nedfallna träd. Det finns 190 registrerade växtarter. Pasviksdalen har Norges tätaste björnbestånd. Järv och mårdhund finns i området samt även ovanliga arter som lappnäbbmus och skogslämmel.

Fågellivet består framför allt av taigans arter, exempelvis salskrake, sidensvans, tallbit och lavskrika.

Kulturminnen[redigera | redigera wikitext]

Det har hittats bevis för mänsklig aktivitet från tidig stenålder. Under perioden 5001800 fanns det en samisk bosättning i området som efterhand trängdes undan av norsk bofast jord- och skogsbruk. Jakt var viktig för båda grupperna och man har funnit flera djurgravar.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från norska Wikipedia (bokmål/riksmål)