Mangrove
Som mangrove betecknas olika träd och buskar som lever i salt eller bräckt vatten i tropiska eller subtropiska kustregioner med tidvatten över hela världen.[1] Mangrover förekommer i olika familjer av divisionen fröväxter och räknas därför inte som systematisk grupp.
Mangrover ökar stabiliteten i marken och deras rötter har god förmåga att tolerera salt. Olika fiskarter lever vid rötterna under vattnet på mangrove. Mangrove förekommer vid kusten, främst vid flodmynningarna.[2]
Mangroverna har utvecklat en speciell teknik för att hjälpa sin avkomma till bättre överlevnad. Många mangrovearter, exempelvis de flesta arterna i familjen Rhizophoraceae har vivipar reproduktion, vilket innebär att trädets frön börjar gro medan de fortfarande är fästa vid trädet (till skillnad från normala frön, som måste hamna i jord för att gro).[3] Groddplantan växer inuti frukten, eller ut ur den, och kan producera sin egen näring via fotosyntes. När groddplantan är mogen landar den i vattnet och kan sedan färdas långa sträckor. Den kan överleva i dvala i veckor och månader, till och med över ett år, tills den anländer till en lämplig miljö att slå rot i.
Se även
[redigera | redigera wikitext]- Amerikansk mangrove
- Atlantskogen
- Jätteräkor
- Laguna de la Restinga nationalpark
- Sundarbans mangroveskog
Referenser
[redigera | redigera wikitext]- ^ Nordisk familjebok. Bd 14. Malmö: Förlagshuset Norden. 1956. sid. 482–483 "mangrove"
- ^ Nationalencyklopedin. Bd 13. Höganäs: Bra böcker. 1994. sid. 45 "mangrove". ISBN 91-7024-619-X
- ^ Nationalencyklopedin. Bd 10. Höganäs: Bra böcker. 1996. sid. 13 "vivipari". ISBN 91-7024-619-X
|