Mensskydd

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Mensskydd är ett samlingsnamn för hygienartiklar som används av kvinnor för att uppsamla menstruationsvätska. Då de flesta kvinnor föredrar att inte få fläckar på kläderna av sitt mensblod finns en rad mensskydd, både engångs- och flergångsartiklar.

  • Bindor - består av absorberande material som bärs i trosorna och som absorberar mensflödet utanför kroppen. För att få bindan att sitta kvar har den ibland vingar eller en klistrad baksida. Engångsvarianter är tillverkade av cellulosamaterial medan återanvändningsbara bindor till exempel kan vara gjorda av bomull, flanell eller frotté.
  • Tamponger - består av absorberande material som förs in i slidan där mensblod och slidsekret absorberas. De flesta tamponger har ett snöre som underlättar uttagningen. Det finns även tamponger impregnerade med mjölksyrabakterier i syfte att bevara den naturliga bakteriefloran i slidan.
  • Menskoppar - En kopp av silikon, naturgummi eller plastmaterial som bärs i slidan och samlar upp mensflödet. Återanvändningsbara menskoppar (DivaCup, Keeper, Mooncup, Lunette) töms när de är fulla och tvättas med tvål och vatten medan engångsprodukter (Instead) kastas. Preventivmedlet pessar kan även användas som menskopp.
  • Trosskydd - bygger på samma princip som bindor men används vid lättare mens, mellanblödningar och flytningar. Finns både som engångs och flergångsprodukt.
  • Natursvamp eller syntetisk svamp absorberar mensflödet inne i slidan. Svampen sköljs sedan ur och återanvänds.
  • Mensfilt eller menshandduk - ett större absorberande tygstycke som kan användas för att skydda sängen vid riklig blödning.
  • Toalettpapper. Kvinnor med dålig ekonomi eller primitiva levnadsförhållanden har inte alltid råd med eller tillgång till fabrikstillverkade menstruationsskydd. Det kan också inträffa att en kvinna får mens utan att vara förberedd på det och ha sina vanliga mensskydd tillgängliga, t ex under en ubåtsfärd. En bit toalettpapper som formas till en tampongliknande form och används på samma sätt kan då vara en lösning. Då denna hemtillverkade tampong inte har något utdragningssnöre innebär det dock en något större infektionsrisk att använda den än en vanlig tampong.

Marknadsföring[redigera | redigera wikitext]

Vid marknadsföring av mensskydd är det vanligt att en blåfärgad vätska används för att visa hur mensskyddet tar upp menstruationsblodet. Detta har kritiserats eftersom menstruationsblod är rött och inte blått och kritikerna menar att det ger en verklighetsfrämmande bild av kvinnors kroppar och deras funktioner.[källa behövs]

Bilder[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]