Pessar

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Pessar är ett preventivmedel för kvinnor. Eftersom det inte är ett läkemedel, utan en medicinteknisk produkt kallas pessar ofta preventivmetod eller barriärmetod.

Det är ett av de äldsta preventivmedel man känner till och utgjordes först av en urgröpt citronhalva, skål av krokodildynga eller andra material, som dels täckte livmodertappen och hindrade spermierna från att nå ägget, dels försämrade spermierna. Det första gummipessaret skapades i Tyskland på 1800-talet. Under nittonhundratalet tillkom ett otal modeller antingen vaginalpessar (eng diaphragm) eller cervixpessar (eng cervical cap). Latexpessaret säljs inte i Sverige längre, däremot tre nyare modeller av silikon.

Pessar kan användas kontinuerligt och tillåter därmed spontant sex. Cervxipessar, FemCap, kan vara insatt två dygn i taget, vaginalpessarerna Caya och Milex ett dygn. Alla pessar måste sitta kvar i ca 6 timmar efter samlaget. Pessar används tillsammans med preventivgel, Contragel grön/ Cayagel som immobiliserar spermierna.

Pessar och preventivgel beställs via internet, men är i vissa landsting subventionerade och då beställs de av barnmorska/gynekolog i samband med rådgivning.

Säkerheten beror främst på användaren och ligger mellan 86-98% En studie på FemCap visar 92%.