Mikael Samuelson

Från Wikipedia
För ishockeyspelaren, se Mikael Samuelsson.
Mikael Samuelson
Samuelson 2014
Samuelson 2014
FöddMikael Gustaf Lennart Samuelson
9 mars 1951 (73 år)
Njutånger, Hälsingland
Betydande roller
Fantomen i The Phantom of the Opera
Rolf Dahlén i Rederiet
Bästa manliga skådespelare
1990 The Phantom of the Opera
Privatteaterchefernas pris
1994 The Phantom of the Opera
IMDb SFDb

Mikael Gustaf Lennart Samuelson, född 9 mars 1951 i Njutånger, är en svensk sångare (baryton), skådespelare och kompositör. Han är son till Bror Samuelson.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Mikael Samuelson har sin huvudsakliga utbildning i sång, dirigering och violin från Musikhögskolan i Stockholm. Som operasångare framträdde han under 1970-talet på Norrlandsoperan, på 1980-talet på Kungliga operan i Stockholm och Drottningholmsteatern, i bland annat Trollflöjten och Barberaren i Sevilla.

Samuelson fick sitt stora genombrott när han spelade titelrollen i Fantomen på OperanOscarsteatern, under den rekordlånga spelperioden 1989–95. Efter Fantomen på Operan har han spelat i fler musikaler: Huvudrollen i Cyrano, på Oscarsteatern, Stockholm (motspelare bland andra Reuben Sallmander och Jeanette Köhn), Tevje i Spelman på taket på Malmö Musikteater (mot bland andra Ola Salo), konferencieren i Cabaret på Malmö Nöjesteater, Emile de Beque i South Pacific i Båghallarna, Malmö och huvudrollen/rollerna i Jekyll & Hyde – the musicalChinateatern i Stockholm (mot bland andra Myrra Malmberg och Sarah Dawn Finer). På Säffleoperan spelade han huvudrollen i Zorba under hösten 2009.

Samuelson har även turnerat med Riksteatern 2000 i Lars Forssell – showtime med Lill-Babs Svensson och Evabritt Strandberg. 2007 spelade han fjärdingsman Rapp i Vilhelm Mobergs Marknadsafton (omarbetad med musikaliska inslag); motspelare var Peter Harryson, Cecilia Nilsson och Lena-Pia Bernhardsson. I Hans Alfredsons melodramatiska pjäs Lille Ronny som gavs på Maximteatern hade Samuelson två roller. Han har även spelat Lustigs-Per/Ko-Pelle i Skinnarspelet i Malung två säsonger. 2004 spelade han titelrollen i Den helige gycklaren Sankt Franciskus, regisserad av Jan de Laval.

Samuelson är även verksam som romans- och vissångare. Särskilt uppskattad har han blivit för sina tolkningar av Birger Sjöbergs visor. Han har också sjungit Evert Taube, Carl Michael Bellman och Allan Pettersson samt medverkat på inspelningar av opera och klassisk sång. Som kompositör har han bland annat tonsatt dikter av den bohuslänske diktaren Svante Söder. Tolv av dessa kom ut i april 2006 på en skiva med titeln Till den okända.

I början av 1990-talet spelade han redarsonen och kaptenen Rolf Dahlén i TV-serien Rederiet. Han dubbade den svenska rösten till antagonisten Jafar i Disney-filmen Aladdin från 1992.

Hösten 2013 hade Mikael Samuelson huvudrollen i Göteborgsoperans uppsättning av musikalen La Cage Aux Folles.

Priser och utmärkelser[redigera | redigera wikitext]

Filmografi[redigera | redigera wikitext]

Teater[redigera | redigera wikitext]

Roller (ej komplett)[redigera | redigera wikitext]

År Roll Produktion Regi Teater
1989 Fantomen Phantom of the Opera
Andrew Lloyd Webber, Charles Hart och Richard Stilgoe
Harold Prince Oscarsteatern
1995 Cyrano de Bergerac Cyrano
Sebastian, Pierre Westerdahl och Fleming Enevold
Åsa Melldahl Oscarsteatern[3]
2002 Mange Lille Ronny
Hans Alfredson
Hans Alfredson Maximteatern[4]
2005 Emile de Becque South Pacific
Richard Rodgers och Oscar Hammerstein
Åsa Melldahl Malmö Opera
2006 Medverkande Oscars 100-årsjubileum
Hans Marklund Oscarsteatern[5]

Diskografi[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]