Mindre lira

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Mindre lira
Status i världen: Livskraftig (lc)[1]
Mindre lira
Mindre lira
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Djur
Animalia
Stam Ryggsträngsdjur
Chordata
Understam Ryggradsdjur
Vertebrata
Klass Fåglar
Aves
Ordning Petrellfåglar
Procellariiformes
Familj Stormfåglar
Procellariidae
Släkte Puffinus
Art Mindre lira
P. puffinus
Vetenskapligt namn
§ Puffinus puffinus
Auktor Brünnich, 1764
Utbredning
Puffinus puffinus distribution map.jpg
Hitta fler artiklar om fåglar med

Mindre lira (Puffinus puffinus) är en fågel som tillhör familjen stormfåglar.

Utseende[redigera | redigera wikitext]

Kollage med bilder av mindre lira.

Mindre lira är 30-38 centimeter lång och har ett vingspann på 76-89 centimeter. Den har lirornas typiska "bågande" flykt, då den tippar från ena till andra sidan på stela vingar med få vingslag och vingspetsar som nästan nuddar vattnet. Fågeln ser ut som ett flygande kors, med vingarna utsträckta från kroppen, och den byter färg från svart till vitt när den svarta ovansidan och den vita undersidan omväxlande blir synliga när den färdas lågt över havet.

Systematik[redigera | redigera wikitext]

Arterna balearisk lira (Puffinus mauretanicus) och medelhavslira (Puffinus yelkouan) kategoriserades tidigare som underarter av denna art, men har idag artstatus.

Utbredning[redigera | redigera wikitext]

Arten häckar i Nordatlanten och har stora kolonier på öar och klippor runt Storbritannien och Irland. Sedan omkring 1970 har den också häckat vid nordöstra Nordamerikas atlantkust. Mindre liror flyttar över 10000 kilometer till Sydamerika på vintern.

Förekomst i Sverige[redigera | redigera wikitext]

Den observeras årligen i Sverige, oftast på västkusten vid västlig vind.

Ekologi[redigera | redigera wikitext]

Mindre lira bildar stora flockar, särskilt under flyttningen på hösten. Den är tyst när den är till havs, men i häckningskolonierna på natten hörs kacklande rop.

Mindre liran livnär sig av småfisk (särskilt sill, skarpsill och sardiner), men även kräftdjur, bläckfiskar och flytande avfall. Fågeln söker föda ensam eller i små grupper och utnyttjar havslevande däggdjur och fiskstim som för upp byten till ytan. Den följer inte efter båtar. Den har sina bon i hålor som endast besöks på natten för att undvika rovgiriga måsar. Fåglarna bildar livslånga monogama par.

Mindre lira är exceptionellt långlivad. En individ som häckade på Copeland Island i Nordirland var 2003/2004 den äldsta kända vilda fågeln i världen. Den ringmärktes som adult (minst 5 år gammal) i juli 1953 och återfanns i juli 2003, då den alltså var minst 55 år gammal.[källa behövs]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ BirdLife International 2012 Puffinus puffinus Från: IUCN 2013. IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.1 www.iucnredlist.org. Läst 7 januari 2014.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]