Mongoliska invasionen av Khwarezm

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Khwarezm 1190-1220.

Den mongoliska invasionen av Khwarezm mellan 1219 och 1221 markerade början av den mongoliska erövringen av de islamistiska staterna, inom den mongoliska expansionen som till slut skulle kulminera med erövringen av nästan hela Eurasien, förutom Västeuropa, Fennoskandien, det Bysantinska riket, Arabien, Indiska halvön, Japan samt delar av Sydostasien.

Ironiskt nog var det inte mongolernas ursprungliga avsikt att invadera Khwarezm. Gengis Khan hade faktiskt först sänt ett meddelande till Khwarezms regent Ala ad-Din Muhammed där han hälsade honom som sin jämlike, "du härskar morgonsolen och jag kvällssolen". Mongolernas enande av alla "folk i filttält", förenandet av nomadiska stammar i Mongoliet och sedan turkmenerna och andra nomadfolk hade skett med relativt lite blodspillan och nästan inga materiella skador. Även invasionen av Kina hade, tills den tidpunkten, inte involverat mer blodspillan än tidigare nomadiska invasioner hade orsakat.

Det skulle bli invasionen, den totala ödeläggelsen och fullständiga förödelsen av Khwarezm som skulle ge mongolerna sitt rykte som blodtörstiga vildar.

Källor[redigera | redigera wikitext]