Monopol (spel)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Monopol
Monopoly game logo.svg
German Monopoly board in the middle of a game.jpg
Originaltitel Monopoly
Konstruktör Elizabeth Magie
Charles Darrow
Illustratör Matt Pocock
Utgivningsår 1935
Utgivare Parker Brothers
Antal spelare 2-6
2-12 (varierar)
Tema ekonomi
Klassiska spelpjäser.

Monopol är ett av världens mest sålda sällskapsspel.

Monopol lanserades 1935 av Parker Brothers, baserat på det tidigare The Landlord's Game, patenterat 1904 av spelutvecklaren Elizabeth Magie.[1] Spelets vinstvillkor är formulerade som en förenkling av ekonomisk verksamhet med handel och uthyrning av fastigheter och tomter. Spelets namn kommer från den ekonomiska termen monopol, betecknande det tillstånd då en marknad domineras av en enda aktör. Den amerikanska originalversionen av spelet utspelar sig i Atlantic City.

Spelplanen består av 40 rutor, varav tjugotvå är tomter, fyra stationer, två statliga verk (vattenlednings- och elverket), tre ”chans”, tre ”allmänning” , en ”betala lyxskatt”, en ”inkomstskatt”, ”Gå”, ”På besök i fängelse”, ”Fri parkering” och ”Gå i fängelse”.

Monopol på svenska[redigera | redigera wikitext]

Monopol utkom för första gången på svenska 1937.[2] Den första svenska versionen av Monopol är en översatt version av originalversionen med Atlantic City. Tomterna är namngivna efter platser och gator i Stockholm. Valutan anges i kronor och har växlingskursen av 1 amerikansk dollar = 20 svenska kronor (ursprungligen 50 kronor) jämfört med det amerikanska originalet. I och med ändringen av växlingskursen ändrades också priset på gator och torg. Även namnet på vissa rutor har ändrats genom åren.

Sedan 2008 finns Monopol Göteborg med göteborgska gator och platser och sedan 2010 finns även Monopol Uppsala med platser och gator i Uppsala.

Monopol national[redigera | redigera wikitext]

Under 2008 har en modifierad svensk version, Monopol national, utkommit. Där är Stockholmsgatorna ersatta med svenska orter och samhällen som valts genom en omröstning som allmänheten inbjudits att delta i.

De nya städerna[redigera | redigera wikitext]

Spelplan (Sverige)[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Burton H. Wolfe: The Monopolization of Monopoly – The $500 Buyout. The San Francisco Bay Guardian, 1976/Adena.com. (läst 2011-09-28)
  2. ^ Monopol – 75 år i kapitalismens tjänst, Svenska Dagbladet 2010-11-08

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]