Munk (bakverk)

Från Wikipedia
Version från den 28 november 2017 kl. 18.06 av Tegel (Diskussion | Bidrag) (Rullade tillbaka redigeringar av 80.216.119.121 (diskussion) till senaste version av Nosslrac)
Munkar med olika sorters glasyr.
Munkar med tonsur.

Munk har blivit ett begrepp för ett bakverk som i Sverige gått under namnet "flottyrring"; den ursprungliga benämningen "munk" avsåg ett stekt/friterat bakverk utan hål i mitten. I trakten runt Göteborg används ordet som benämning för gräddbakelser med choklad och kokos, exempelvis skumboll. Flottyrring är motsvarigheten till den amerikanska doughnut/donut.

Munk med hål

En flottyrmunk eller munk är ett friterat torusformat bakverk med socker och ibland även andra sötsaker utanpå. Bakverket har fått sitt namn av dess hål i mitten, som påminner om tonsur som munkar har. Ibland använda synonymer för bakverket är flottyrring eller ringmunk.

Ordet munk används ofta också i utvidgad betydelse om ett friterat runt bakverk utan hål men med fyllning i mitten (ofta äppelmos, sylt eller vaniljkräm). Utanpå finns socker men ingenting annat. På Åland friteras en deg, som ungefär motsvarar en vanlig vetedeg, till runda bullar. Dessa kallas också ”munk” eller ”donut”.

På svenska har de båda ovannämnda bakverken samma namn, men på vissa andra språk skiljs de åt. Till exempel på franska: doughnut respektive beignet.

I Göteborg och närliggande delar av Västergötland används däremot inte ordet som benämning på munkar. Istället används den engelska termen donut eller mer sällan doughnut. Istället syftar munk eller kokosmunk på en skumboll.

Munk är nära besläktat med portugisiska farturas och spanska churros.

Munk utan hål

Danska æbleskiver tillagade i särskilt stekjärn.

Munk kallas också ett stekt bakverk som äts som maträtt eller efterrätt. Det äts på samma sätt som våfflor, pannkakor och plättar med olika sorters sylt. Denna munk har inget hål i mitten, och ingen fyllning.

Munkarna görs av pannkaksliknande smet, i en speciell stekpanna av gjutgods, ett så kallat munkpanna eller munkjärn som oftast har 7 stycken, likt halvklot, skålade formar där munkarna gräddas. De tillagas genom att man fyller formarna med smeten för att grädda ena halvan, varefter man vänder på den så att smeten rinner ner i urgröpningen och bildar den andra halvan. De påminner om danska æbleskiver, men har aldrig fyllning.[källa behövs]

Trivia

Världens första munk i rymden transporterades upp i rymden den 9 april 2015 från Askim utanför Oslo med hjälp av en ballong, assisterad av Lysekilsbröderna Alexander och Benjamin Jönsson samt Rasmus Ankarskär, Johannes Jönsson och John Johansson. Den landade senare i Vänern och hämtades upp av Sjöräddningen. Rymddonuten, som den kallas för, steg från jorden 32 kilometer ut i rymden och resan tog totalt 5 timmar.[1][2]

Se även

Källor

Noter

  1. ^ Rymddonut landade i Vänern; TT-ELA. Publicerat 2015-04-14, läst 2015-06-02.
  2. ^ First Donut in Space, Bohusläningen/Youtube. Läst och sedd 2015-06-02.