Munk (bakverk)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Munkar med olika sorters glasyr.

Munk är ett bakverk, som förekommer friterat och med hål i mitten, eller som en stekt maträtt. I trakten runt Göteborg används ordet som benämning för gräddbakelser med choklad och kokos.

Munk med hål[redigera | redigera wikitext]

En flottyrmunk eller munk är ett friterat torusformat bakverk med socker och ibland även andra sötsaker utanpå. Bakverket har fått sitt namn av dess hål i mitten, som påminner om tonsur som munkar har. Ibland använda synonymer för bakverket är flottyrring eller ringmunk.

Ordet munk används ibland felaktigt[källa behövs] också i utvidgad betydelse om ett friterat runt bakverk utan hål men med fyllning i mitten (ofta äppelmos eller vaniljkräm). Utanpå finns socker men ingenting annat. På Åland friteras en deg, som ungefär motsvarar en vanlig vetedeg, till runda bullar. Dessa kallas också ”munk” eller ”donut”.

På svenska har de båda ovannämnda bakverken samma namn, men på vissa andra språk skiljs de åt. Till exempel på franska: doughnut respektive beignet.

I Göteborg och närliggande delar av Västergötland används däremot inte ordet som benämning på munkar. Istället används den engelska termen donut eller mer sällan doughnut. Istället syftar munk eller kokosmunk på en skumboll.

Munk är nära besläktat med portugisiska farturas och spanska churros.

Munk utan hål[redigera | redigera wikitext]

Danska æbleskiver tillagade i särskilt stekjärn.

Munk kallas också ett stekt bakverk som äts som maträtt eller efterrätt. Det äts på samma sätt som våfflor, pannkakor och plättar med olika sorters sylt. Denna munk har inget hål i mitten, och ingen fyllning.

Munkarna görs av pannkaksliknande smet, i en speciell stekpanna av gjutgods, ett så kallat munkjärn som oftast har 7 stycken, likt halvklot, skålade formar där munkarna gräddas. De tillagas genom att man fyller formarna med smeten för att grädda ena halvan, varefter man vänder på den så att smeten rinner ner i urgröpningen och bildar den andra halvan. De påminner om danska æbleskiver, men har aldrig fyllning.[källa behövs]

Se även[redigera | redigera wikitext]