Pannkaka

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Svenska pannkakor med bär och grädde som tillbehör.
Pannkakssmet och ägg.

Pannkaka är en maträtt som gräddas i en pannkakslagg eller stekpannaspisplattan, vissa varianter i en långpanna i ugnen. Standardingredienserna är ägg, vetemjöl och mjölk samt matfett och salt.[1] I delar av Småland, Skåne, Blekinge, Norrbotten, Finland och Västerbotten kallas alla typer som gräddas på spisen för plättar, oavsett hur stora de är.[2]

I Sverige äts pannkaka traditionellt som efterrätt till ärtsoppatorsdagar.[3] Pannkakan äts ofta med sylt och glass eller vispad grädde, men även färska bär och strösocker förekommer.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Arkeologiska bevis tyder på att varierade sorter av pannkakor förmodligen var den tidigaste och mest utbredda typen av spannmålsmat som åts i förhistoriska samhällen där kolhydratrikt torrt frömjöl blandat med tillgänglig proteinrik vätska, vanligen mjölk och ägg, gräddades på heta stenar eller i grunda keramikgrytor över öppen eld.[källa behövs]

Pannkaksvarianter och pannkaksrätter[redigera | redigera wikitext]

Ugnspannkaka i långpanna.
Saffranspannkaka med salmbärssylt och vispad grädde.

Plättar tillagas av samma recept som pannkaka, men är betydligt mindre. För tillagning av plättar används ett plättlagg. Plättar bakade på bovetemjöl kallas blinier.

Ugnspannkaka, i folkmun även kallad tjockpannkaka, är en pannkaka tillagad i långpanna i ugnen. I vissa delar av Blekinge, Norrbotten, Västerbotten och Finland kallas denna variant enbart pannkaka.

Fläskpannkaka är ugnspannkaka som innehåller fint skurna tärningar av rimmat sidfläsk. Fläskpannkaka serveras traditionellt med lingonsylt.

Saffranspannkaka eller Gotlandspannkaka är en lyxig efterrättsvariant från Gotland. Den innehåller inget mjöl utan görs istället på risgrynsgröt, saffran och hackad sötmandel. Serveras traditionellt med vispad grädde och salmbärssylt.[4]

Ålandspannkaka är en åländsk variant av ugnspannkaka. Manna- eller risgrynsgröt blandas i smeten, som smaksätts med kardemumma. Pannkakan serveras med sviskonkräm och vispad grädde.

Jästa pannkakor är små jästa pannkakor som är vanliga i Sydsverige.

Äggfria pannkakor är pannkakor som inte innehåller ägg. För att få pannkakorna att hålla ihop bättre kan man tillsätta en knivsudd potatismjöl.

Veganska pannkakor kan lagas genom att ersätta mjölken och äggen med sojamjölk eller havredryck. Då bör man tillsätta en knivsudd potatismjöl för att pannkakan ska hålla ihop bättre. Istället för ägg kan äggersättningsprodukter utan animaliskt protein användas.

Blodplättar eller tunna blodpannkakor är en variant smaksatt med blod som äts med lingonsylt från Norrbotten, Västerbotten och Jämtland.

Pannkakstårta är tårta av flera lager tunnpannkakor med vispad grädde och sylt mellan lagren. Glass är också vanligt i pannkakstårtor.

Crêpes är franska för tunna pannkakor och kan ätas som förrätt eller dessert. Pannkakorna innehåller vanligtvis många ägg och rullas ihop med fyllning bestående av allt ifrån kött och svamp till frukt och choklad eller vänds i sås och flamberas.

Blinier är plättar bakade på bovetemjöl som serveras med gräddfil, kaviar, hackad lök med mera.

Kolbulle påminner om fläskpannkaka men tillagas i stekpanna.

Äggakaka är en skånsk maträtt som påminner om kolbulle. Först steker man fläsk eller bacon i en stekpanna. Sedan lyfter man bort fläsket och häller i en äggsmet. När den stelnat så vänder man på hela kakan, lägger fläsket på toppen och serverar rätten i stekpannan.

Pannkaka globalt[redigera | redigera wikitext]

Amerikanska pannkakor med honung och valnötter

Amerikanska pannkakor, även kallade pancakes (pannkakor på engelska) är en variant av pannkakor, som till största delen äts i USA, vanligen med lönnsirap, honung och/eller smör, och ofta till frukost. En skillnad från svenska pannkakor är att det ingår bakpulver i smeten, vilket gör att pannkakan jäser under gräddningen och blir tjockare. Dessutom görs de mindre än svenska pannkakor, endast cirka 12 centimeter i diameter. I USA serveras ibland små korvar eller ägg och bacon till pannkakorna.

Roti är en thailändsk pannkaka som görs på deg i stället för smet innan den steks i stekpanna. Den fylls sedan med banan, rullas ihop och garneras med chokladsås.

Lumma är en isländsk pannkaka, som mer liknar plättar, då dessa är relativt små men tjocka.[5]

Pannkakan som liknelse[redigera | redigera wikitext]

I svenskan används ordet 'pannkaka' ofta om något negativt, till exempel i uttrycken "Det blev bara pannkaka av alltihop", "Upp som en sol, ner som en pannkaka". Denna nedlåtande syn på pannkaka beror på att den underförstått jämförs med en reslig sufflé som den talande antas ha velat åstadkomma. I stället för sufflé blev det bara en platt pannkaka.[källa behövs]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Rutiga kokboken (1988) eller Vår kokbok, 19 uppl (1994)
  2. ^ Språket i P1 - Plättar, pannkakor och andra språkfrågor. Sänt 12 februari 2013. Hämtat 21 april 2016.
  3. ^ Rutiga kokboken. Ica Bokförlag. 1994. sid. 454. ISBN 91-534-1600-7 
  4. ^ http://www.ica.se/recept/saffranspannkaka-676382/
  5. ^ Lumma på isländska Wikipedia

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]