Munsön

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Björnshögen på Munsö.
Grustäkten Löten.
Uråldriga Husby gård på Munsö i nutid.

Munsön är en halvö, tidigare ö, i Mälaren mellan Långtarmen i öster och Hovgårdsfjärden i väster. Den ligger i Munsö socken i Ekerö kommun.

Munsön, Kärsö och Ekerö är tre öar som genom landhöjningen växt samman till en ö. Vid Kersösund kunde man så sent som på 1920-talet ro mellan Kärsö och Munsö. Landhöjningen i trakten kring Mälaren är cirka 5-6 meter på tusen år. Längs den östra stranden sträcker sig Uppsalaåsen, där stora mängder grus brutits, framför allt vid Husby och Löten.

På Munsön fanns tidigare en stor gård (nuvarande Bona gård) som tillhörde ärkebiskopsbordet redan 1185, då den första gången den omnämns (Munseo) i historiska källor. Den kallades "huvudgård" och under den lydde en mängd andra gårdar och torp i Munsö, Färentuna, Bro, Låssa, Adelsö och Taxinge socknar.

Fram till och med 1950-talet odlades mycket frukt och andra trädgårdsprodukter på Munsön. I dag präglas jordbruket av några få större gårdar med spannmålsodling, hästhållning har också blivit en viktig näringsgren. Bland de viktigare gårdarna kan nämnas Österås gård, Husby, Sättra, Bona-Wäsby och Norrby Gård.

Från färjeläget Sjöängen på Munsö går färjan till Adelsön.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]