Adelsö

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Adelsön)
Hoppa till: navigering, sök


Adelsös norra udde "Horn", juli 2007.

Adelsö eller Adelsön (äldre namn: Alsnu) är en större ö i östra Mälaren, i Adelsö socken, i Ekerö kommun, Uppland, Stockholms län. Ön är omkring tio kilometer lång och mellan två och fyra kilometer bred och är 25,79 kvadratkilometer.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Kunsta fornlämningsområde.
Kulturlandskapet på Adelsö.
Adelsö kyrka.
Utsiktstornet med sina 60 meter ö.h.
Utsikt över Mälaren mot norr.
S/S Ejdern vid Kyrkbryggan 2003.

Adelsös historia börjar redan på stenåldern, vilket vissa fynd från den tiden vittnar om. Adelsö bestod då bara av några mindre öar, som med hjälp av landhöjningen reste sig ur havet. Mälaren med sitt bräckta vatten sötvatten fanns ännu inte, utan de skär som senare skulle bli Adelsö låg utspridda i en havsvik i Östersjön.

Fiske, fågel- och säljakt utgjorde grunden för de första människorna. Gravar från äldre- och yngre bronsåldern finns, men de flesta gravfälten anlades under järnåldern och då främst under vikingatiden. På Adelsö finns dessutom två fornborgar, varav Skansberget vid Stenby är ovanligt välbevarad. Till fornborgarna sökte sig befolkningen i orostider för att söka skydda mot inkräktande fiender.

Adelsö, som tidigare hette Alsnö eller Alsnu, samt de stora kungshögarna vid Hovgården avslöjar vilken stor betydelse Adelsö hade under vikingatiden. Kungen som tidvis bodde i kungsgården, även benämnd Hovgården, styrde över en av Nordens största städer BirkaBjörkö under slutet och mitten av vikingatiden. Vid den gamla Hamnviken finns ett runblock som kungens bryte (fogde) Tolir lät rista i mitten av 1000-talet. I texten är en Håkon omnämnd och därför kallas den ibland för Håkanstenen eller kung Håkons runsten (U 11). Det är den enda runsten i Sverige där ordet konung finns omnämnt.

Under 1100-talets senare del byggdes kyrkan i Hovgårdens närhet. Birger jarls söner Magnus Ladulås och Valdemar Birgersson lät under 1270-talet bygga Alsnö hus som främst tycks ha varit ett sommarpalats för konungar och ståthållare. Här beslöt man bland annat vid ett möte att stadfästa Birger jarls fridslagar, där det infördes skattefrihet för den som åtog sig rusttjänst och tjänade konungen. Därmed var det världsliga frälset inrättat i Sverige i och med att den så kallade Alsnö stadga som utfärdades år 1280 av Magnus Ladulås. Alsnö hus raserades i slutet av 1300-talet och i dag återstår bara en ruin.

Ruinen och flera av gravarna vid Hovgården utgrävdes vid de omfattande arkeologiska undersökningar som utfördes 1916–1926. Samtidigt med Birkas utgrävningar på 1990-talet gjordes även utgrävningar här inom hovgårdsområdet. År 1993 upptogs Birka och Hovgården på Unescos världsarvslista.

Natur[redigera | redigera wikitext]

Adelsö ligger inom Södra- och Norra Björkfjärden. Öns landskap består av småkuperade, barrskogbeklädda berg och moränhöjder omväxlande med åkrar och ängar beväxta med lövträd, främst ekar. Den högsta punkten på Adelsö är Kunsta berg med sina 53,2 meter över havet. På Kunsta berg finns numera ett vackert utkikstorn, från vilket man kan se milsvitt ut över Mälaren. På öns norra del slingrar sig en 14 kilometer lång vandringsled, förbi välbevarade torpmiljöer och fornlämningsområden, främst från yngre järnålder.

Djurlivet är artrikt och omfattar bland annat älg, rådjur, vildsvin, räv, hare och mink.

Befolkning[redigera | redigera wikitext]

Den bofasta befolkningen består av omkring 750 invånare, och invånarantalet har varit ganska stabilt genom århundraden. Flertalet yrkesverksamma pendlar i dag till och från Stockholm, men jordbruk bedrivs i stor utsträckning och ännu finns ett par aktiva yrkesfiskare. Under sommarmånaderna trefaldigas antalet invånare med de många sommargästerna.

Näringsliv[redigera | redigera wikitext]

På Adelsö finns jordbruk, fiskenäring, restaurang, café, handelsträdgårdar och en lanthandel. Under sommarhalvåret anordnas rundvisningar till den gamla kungsgården, kyrkan och Hovgården.

Kommunikationer[redigera | redigera wikitext]

Adelsö nås via en gratis bilfärja från Munsö. Bussar (linjerna 311 och 312) utgår från Brommaplan och går till färjeläget, Sjöängen på Munsö och över till Stenby på Adelsö. Buss 312 medföljer färjan och går även runt på ön.

På lördagar från början av maj till mitten av september trafikerar S/S Ejdern Adelsö (kyrkbryggan) från Södertälje.[1]

Orter i Adelsö socken[redigera | redigera wikitext]

Fornminnen på Adelsö[redigera | redigera wikitext]

Vikingaveckan[redigera | redigera wikitext]

Åren 2004 och 2005 anordnades Vikingaveckan, en festival som ägde runt i början av juli, då Adelsö och Birka fylldes med tidsenligt klädda människor; gycklare, krigare, handlare, hantverkare, runristare och spelmän. Det anordnades kämpalekar, tävlingar mellan vikingaskepp och liknande. Rundvisningar på både Adelsö- och Birka utfördes av kunniga guider. "Vikingaveckan" har alltsedan dess återkommit.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ S/S Ejderns hemsida

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]