Nike (företag)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Nike, Inc.
Logo NIKE.svg
Typ Publikt aktiebolag
NYSE: NKE
Huvudkontor USA Washington County, Oregon, USA
Nyckelpersoner Philip Knight
Styrelseordförande
Mark Parker
President Vd
Bransch Sportutrustning
Antal anställda 56 500 – November 2014
Historia
Grundat 1972
Grundare William Bowerman
Philip Knight
Ekonomi
Omsättning $ 27.799 miljarder
Rörelseresultat $ 3.544 miljarder
Vinst efter skatt $ 2.693 miljarder
Tillgångar $ 18.594 miljarder
Eget kapital $ 10.824 miljarder
Övrigt
Webbplats Nike.com
Fotnoter Siffror från 2014 års bokslut.[1]

Nike, Inc. (uttalas ni-key), (NYSE: NKE), är ett amerikanskt företag inom sportindustri med huvudkontor i delstaten Oregon i USA.

Nike är idag marknadsledare inom sportutrustningsindustrin och har en dominerade ställning på flera marknader, inte minst på hemmamarknaden i USA.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Nike grundades av Phil Knight år 1972. Knight hade då importerat sportskor från Asien och sålt till amerikanska löpare. Ett av de märken han importerade hette Blue Ribbon Sports. Knight och Bill Bowerman utvecklade dessa skor. Nikes logo, den så kallade swooshen, skapades 1971 av designstudenten Carolyn Davidson vid Portland State University. Namnet är taget efter den grekiska segergudinnan Nike. Bowerman var mannen bakom de epokgörande nikeskorna med "våfflade" undersidor. Phil Knight å sin sida låg bakom företagets slogan "Just do it".

Under 1980-talet fortsatte framgångarna för Nike som blev marknadsledande. Nike hade stora framgångar med skon Air Jordan med basketstjärnan Michael Jordan som galjonsfigur. En dominerade ställning i USA följdes av kraftfulla satsningar på Europa där man inte minst gått in och blivit en maktfaktor som sponsor inom fotbollen där Adidas tidigare hade en dominerade ställning.

Nike är idag ett av världens största märken inom sportindustrin. Nike har inte minst på den viktiga USA-marknaden stora marknadsandelar. Företaget anses också varit drivande i flytten av skotillverkning till låglöneländer i Sydostasien. Knight var en av de som skapade skoindustrin i sydkoreanska Busan genom sin import och start av tillverkning där.

Without Limits[redigera | redigera wikitext]

Filmen Without Limits utspelar sig under Nikes första år och skildrar hur den amerikanske löparen Steve Prefontaine börjar använda Nikeskor och därmed startar Nikes segertåg. Donald Sutherland spelar tränaren Bill Bowerman som tillsammans med Phil Knight grundade Nike. Tom Cruise har producerat filmen.

Skomodeller[redigera | redigera wikitext]

  • Nike Mercurial Vapor IV är en av Nikes mest populära fotbollsskor. Skorna är designade så att spelaren ska kunna springa så snabbt som möjligt. Det är många kända spelare som spelar med skon, exempelvis Alexandre Pato i AC Milan, Zlatan Ibrahimović i Paris Saint-Germain, Cristiano Ronaldo i Real Madrid, Franck Ribéry i Bayern München och Andrej Arsjavin i Zenit Sankt Petersburg. Den mest kända spelaren som använder Nike Mercurial Vapor IV är förmodligen Cristiano Ronaldo. Skorna är gjorda i syntetmaterial för att de ska väga så lite som möjligt.
  • Nike Tennis Classic har funnits och finns i massor med färger både vad gäller själva skon och swooshen. Mest känd är "originalet" som är vit med ljusblå swoosh. Just den klassiska designen gjordes av svensken Krister Rignell, som också var också en av männen baokom Nikes ankomst till Sverige. År 1982 kallades skon "Nike Wimbledon" och användes av John McEnroe när han spelade tennis. Innersulan var då löstagbar och fodret i hälkappan var blått.
  • Nike air max är en populär skomodell inom subkulturer, exempelvis hip hop, som lanserades 1987.
  • Nike Air Jordan är några av Nikes mest kända och populära sneakers genom tiderna. Air Jordan fick sitt genombrott i och med Michael Jordans fantastiska karriär och en hel serie Jordan producerades fram till Air Jordan 23 som markerade slutet på en era.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Financial Statements for NIKE, Inc.”. Google Finance. http://www.google.com/finance?q=NYSE:NKE&fstype=ii.